Bolivija proterala meksičke i španske diplomate

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.12.2019

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolivijska vlada proterala je danas meksičke i španske diplomate, čime je eskalirao diplomatski spor nastao nakon što je meksička ambasada u La Pazu dala azil saveznicima bivšeg socijalističkog predsednika Bolivije Eva Moralesa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vršilac dužnosti predsednika Bolivije Ðenin Anjes rekla je da je njena administracija tražila od meksičke ambasadorke Marije Tereze Merkado i nekoliko španskih zvaničnika da napuste zemlju u roku od 72 sata i nazvala ih "persona non grata" zbog navodnog pokušaja članova bivše vlade Bolivije da pronađu utočište u meksičkoj ambasadi i napuste zemlju, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon toga, meksičko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je na Merkado da osigura svoju bezbednost i taj potez Bolivije označio kao "politički po prirodi", ali je ministar unutrašnjih poslova te zemlje rekao da bolivijski ambasador nije proglašen nepoželjnim i da Meksiko nema nameru da prekine diplomatske odnose sa Bolivijom.

U Madridu je, s druge strane, špansko ministarstvo spoljnih poslova negiralo optužbe i saopštilo da će proterati troje bolivijskih diplomata zbog ovog događaja, a šest španskih diplomata napustilo Boliviju nakon što je bolivijska vlada zatražila da odu.

Bolivijska vlada optužila je španske diplomate da pokušavaju da pomognu devetorici zvaničnika da napuste danas meksičku ambasadu i dodala da su Španci stigli u ambasadu u pratnji grupe muškaraca sa kapuljačom.

Anjez je rekla da bolivijska vlada neće tolerisati ljude koji "pokušavaju da prikriju i zaštite kriminalce koji su počinili zločine pobune, oružanog ustanka i terorizma" i da Bolivija neće biti "kolonija" nijedne druge zemlje.

Sporni oktobarski izbori u Boliviji izazvali su velike proteste, a Morales je podneo ostavku prošlog meseca, usled sve većeg civilnog i vojnog pritiska. Anjes je, prema standardnoj proceduri, preuzela vršenje dužnosti i napravila oštar zaokret od Moralesove socijalističke vlade, prekidajući veze sa levičarskim saveznicima u regionu.

Morales je tvrdio da je svrgnut u desničarskom "puču", a mnogi njegovi saveznici okupili i dalje ga podržavaju uoči novih izbora 2020. godine. Pobegao je iz Bolivije i dobio azil u Meksiku, a sada se nalazi u Argentini.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading