Ovi tehnološki događaji će obeležiti 2020. godinu u svetu

Autor:

Svet

01.01.2020

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za tehnološke kompanije 2019. godina bila je izuzetno uspešna pošto su cene akcija američkih kompanija "Majkrosoft", "Gugl", "Epl", "Amazon", kao i kineskih "Alibaba" i "Tensent", nastavile da rastu, a uz to je i veliki broj startap firmi iz ove oblasti izašao na berzu, piše Fajnenšel tajms (FT), čiji su urednici i novinari specijalizovani za visoke tehnologije pokušali da predvide šta nas čeka u 2020. godini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema njihovom mišljenju, prva godina treće decenije 21. veka doneće usporavanje napretka na polju veštačke inteligencije (Artificial Intelligence - AI), ali i obnavljanje interesovanja javnosti za blokčejn tehnologiju, koja omogućava korišćenje kriptovaluta na internetu.

- Kriptovalute će dobiti zvanično odobrenje pošto će i druge centralne banke slediti Kinu u nastojanju da izdaju sopstvene digitalne valute. Ali ona divlja, spekulativna faza vezana za kriptovalute će se i dalje nastaviti: sledi još jedna godina divlje nestabilnosti u pogledu njihove vrednosti, pa bi zbog toga bitkoin mogao da vredi i 30.000 dolara, ali i 1.000 dolara - smatra Ričard Voters, šef biroa FT za zapadnu obalu SAD, koji predviđa i nastavak napada na Fejsbuk i njegovog osnivača Marka Zakerberga, koji će dolaziti i od zagovornika slobode govora i od protivnika lažnih vesti na toj društvenoj mreži.

Po mišljenju Juan Jang, dopisnice FT iz Pekinga koja prati tehnološku industriju, slede novi sporovi između SAD i Kine u toj oblasti, pa bi Vašington mogao da na američkom tržištu zabrani popularnu video-aplikaciju za mobilne telefone TikTok, koju je napravila kineska kompanija "BajtDens", a Peking bi na to uzvratio merama protiv američkih kompanija.

- Umesto ulaganja u SAD, "Alibaba", "Tensent" i "BajtDens" proširiće investicije u Evropi - smatra ona.

Tim Bredšo, izveštač FT za globalne tehnologije korespondent, raduje se izlasku na tržište ajfona koji će koristiti 5G tehnologiju, atraktivnijim slušalicama za mobilne telefone, a ocenjuje i da će 2020. označiti ili ponovno rađanje ili smrt konzola za video-igrice.

ŠTA NAS SVE ČEKA

- Centralne banke raznih zemalja će izdati digitalne valute

- Cena bitkoina će i dalje biti nestabilna, između 1.000 i 30.000 dolara

- Fejsbuk Marka Zakerberga i dalje na udaru i zagovornika slobode govora i protivnika lažnih vesti na toj društvenoj mreži

- Pojaviće se ajfon koji koristiti 5G tehnologiju

- "Soni" i "Majkrosoft" izbaciće konzole za video-igrice u 8K rezoluciji, ali bi zbog novih načina igranja igrica na internetu svim konzolama uskoro mogao da sledi kraj

- Pred kraj 2020. "Soni" i "Majkrosoft" spremiće novu generaciju konzola za prodaju za praznike. I "Xboks Serija X" i "Plejstejšn 5" biće u 8K rezoluciji. Ali pošto je "Majkrosoft" pred lansiranjem servisa za klaud gejming (cloud gaming service - igranje igrica na internetu putem udaljenog centra za skladištenje podataka), koji bi bio konkurencija "Stadiji" iz "Gugla", kao i zbog toga što su igrice poput "Fortnajta", za više igrača koji je igraju putem različitih platformi, popularne i dalje, možda će 2020. biti godina u kojoj će konačno početi da se ostvaruje ono, tokom prethodne decenije prečesto pominjano, predviđanje o smrti konzole.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading