Argentina odobrila paket hitnih mera! Najgora ekonomska kriza u 18 godina

Autor: Mediji

Svet

28.12.2019

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Argentinska Vlada levog centra odobrila je paket hitnih mera koje bi trebalo da izvuku zemlju iz najgore ekonomske krize u poslednjih 18 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Argentina je u recesiji koju je pre 18 mjeseci podstakao kolaps pezosa.

Očekuje se da će ekonomija ove godine pasti 3,1 odsto, dok inflacija iznosi oko 55 odsto, a nezaposlenost 10,5 odsto. Stopa siromaštva nešto je iznad 40 odsto, ali je 2001. godine iznosila 57 odsto.

Novi predsednik Alberto Fernandez obećao da će podići zemlju na noge, najavivši paket kriznih mera. Kongres je predlog odobrio 20. decembra, a Senat dan kasnije.

Hrportfolio javlja da su hitne mere objavljene u ponedeljak poslepodne u službenom glasilu Vlade. Fernandezov plan uključuje povećanje poreza na kupovinu deviza, izvoz poljoprivrednih proizvoda i prodaju automobila. Vlada takođe planira da poveća poreze višoj i srednjoj klasi, prenosi Investitor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Argentina

Zakon predviđa i dodatna izvršna ovlašćenja na području finansija, poreza, uprave, mirovina, carina, energije, zdravstva i socijalne politike. Cilj Vlade je da vodi računa o potrebama najugroženijih sektora i podstakne rast.

Vlada je obećala da će se boriti protiv gladi i najavila 160 dolara bonusa za penzionere, kao i zamrzavanje cena komunalnih usluga na šest meseci.

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Argentini prošle godine rekordnih 57 milijardi dolara kredita. Bivši predsednik Mauricio Macri pregovarao je s MMF-om o restrukturiranju duga.

Argentina duguje ukupno 335 milijardi dolara, što čini nešto više od 90 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading