Leonid Ivašov: Turska uvlači NATO u rat s Arapima

Autor:

Svet

27.12.2019

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slanje turskih snaga u Libiju nateraće NATO da se umeša, a protiv njih će biti arapske države, pa će unutrašnji konflikt prerasti u regionalni, tvrdi bivši načelnik glavne uprave za međunarodnu saradnju ruskog ministarstva odbrane general-pukovnik Leonid Ivašov.

RepublikaFoto: youtube.com/ RT en Español
Leonid Ivašov

- Evropljani, neke članice NATO, u ratu u Libiji podržavaju Vladu nacionalnog dogovora (premijera Fajeza el Saradža) protiv (Libijske nacionalne armije) feldmaršala Kalife Haftara. Oni su varili tu kašu pod rukovodstvom Amerikanaca. Oni će na neki način učestvovati, na primer u isporukama naoružanja specijalcima - izjavio je Ivašov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, na Haftarovoj strani će se naći "solidne arapske države", počevši od Egipta. - I tada će konflikt prerasti u regionalni - smatra Ivašov.

On sumnja da će turske snage presudno uticati na rešenje konflikta. - Oni nemaju najsavremeniju tehniku i već su pokazali na severu Sirije da nemaju neku želju za ratovanjem na tuđoj teritoriji za neke nejasne interese - smatra Ivašov.

Turska zajedno s Italijom i Katarom podržava El Saradžovu vladu u Tripoliju, koju UN priznaju kao zvaničnu vlast u Libiji, i prema izveštaju stručnjaka međunarodne organizacije prošlog meseca, već joj je poslala vojne zalihe uprkos UN embargu na isporuku oružja. U istočnom gradu Tobruku na vlasti je Predstavnički dom, čijim trupama komanduje Haftar i koje imaju podršku Francuske, Rusije i ključnih arapskih zemalja poput Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije. Haftarova vojska je pokrenula ofanzivu na Tripoli i dala braniocima rok da se povuku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading