ŠTO JE BABI MILO... Briselski mediji pobrkali san i javu: Pravoslavni vernici okreću leđa Putinu!

Autor: Tanjug

Svet

24.12.2019

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici i pripadnici sveštenstva sve više se okreću protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenjuje danas briselski portal Politiko, iluštrujući tu tvrdnju učešćem brojnih vernika, ali i sveštenika u prodemokratskim protestima tokom ove godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Dok se Putin pripremao da osvoji treći mandat 2012. godine, moćni ruski patrijarh Kiril opisuje njegovu vladavinu kao "čudo božije", a njegovi komentari izneti tokom predizbornog gostovanja na televiziji sa predsednikom, bili su, prema mišljenju kritičara, prava ilustracija narušavanja razdvojenosti crkve i države utvrđenog post-sovjetskim ustavom Rusije, piše Poltiko.

Portal dodaje da je, tokom godina koje su usledile, Putin, koji izražava duboku pravoslavnu veru, prešao na ultra-konzervativizam, p

RepublikaFoto: tanjug/AP

ozicionirajući se kao branilac tradicionalnih hrišćanskih vrednosti.


Kako se bližila 2019. godine, dok su institucije Ruske pravoslavne crkve i dalje bile većim delom lojalne sekularnim vlastima, odnosi Kremlja sa pojedinim običnim vernicima koji su nekada bili posmatrani kao Putinovo glavno biračko telo, postajali susve napetiji, ocenjuje Politiko.

 

 

Ne samo da su pravoslavnihrišćani činili značajan broj demonstranata koji su ove godine širom Rusije učestvovali u prodemokratskim protestima, već je mnogo njih otvoreno označilo svoju veru kao osnov za preuzimanje akcije, navodi portal i dodaje da je prekretnica za mnoge bio je oštar odgovor demonstranata u Moskvi kada je opozicionim političarima bilo zabranjeno da se kandiduju na izborima za gradsku Dumu.


- To je bio prvi put sa je sveštenstvo Ruske pravoslavne crkve kolektivno stupilo u akciju, a da ih crkveni velikodostojnici n isu sankcionisali - kaže ekspert za religiju Ksenija Luščenko.

Spremnost religioznih Rusa da se pridruže prodemokratskim protestima stavila ih je religiozne na metu strogih kazni kojima su izložene opozicioni političari, piše dalje Politiko.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading