ŠOK U BERLINU: ISKOPAN GROB OZLOGLAŠENOG NACISTE

Autor: Republika

Svet

24.12.2019

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grob Rajharda Hajdriha, tvorca Holokausta i jednog od najmračnijih lidera Trećeg Rajha iskopan je u Berlinu pod okriljem noći, ali zemaljski ostaci ozloglašenog naciste nisu oštećeni.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Rajhard Hajnrih

Kako je sredinom decembra objavila agencija AP, porptarol policije rekla je novinarima da je zaposleni na zaposleni na groblju primetio da je grobno mesto Hajndriha raskopano.

Hajndrih je bio visoki SS oficir koji je bio jedan od idejnih tvoraca Holokausta, koji je ubijen od pripadnika pokreta otpora u Pragu 1942. godine.

Tada je bio sahranjen uz državne počasti, ali su kasnije oznake sa njegovog groba skinute kako ne bi postao inspiracija neo-nacistima.

Zaposlio ga lično Himler

Hajnrih Himler je 1931. započeo sa uspostavljanjem kontraobaveštajnog odeljenja SS. Po preporuci svog saradnika Karla fon Eberštajna, Himler je pozvao Hajdriha na razgovor. Bio je impresioniran i odmah ga je zaposlio.Njegova plata je bila 180 rajhsmaraka mesečno (40 američkih dolara).Hajdrih je kasnije primio SS počasni prsten od Himlera kao nagradu za službu (lični poklon, ne državno odlikovanje).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading