OVO JE PLAN NASA ZA SUDNJI DAN: Američke federalne agencije imaju protokol za slučaj udara asteroida

Autor:

Svet

24.12.2019

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka kosmička agencija NASA (National Aeronautics and Space Administration - Nacionalna administracija za aeronautiku i svemir) ima plan u pet koraka za slučaj scenarija sudnjeg dana, zastrašujućeg otkrića asteroida koji putuje prema Zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

NASA i FEMA (Federal Emergency Management Agency - Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama) imaju odgovornost da obaveste svet ukoliko postoji opasnost da džinovski asteroid udari u našu planetu. Te američke vladine agencije sprovele su već brojne simulacije i testiranja scenarija sudnjeg dana kako bismo, ako do tog dana dođe, bili koliko god je moguće spremni, prenosi Sputnjik.

Navodi se da se to se pre svega odnosi na spremnost pravovremenog uočavanja i mogućeg uništenja smrtonosnog asteroida.

 

 

- Nije stvar o tome hoćemo li, nego kada ćemo se suočiti s tom situacijom - kaže Tomas Zurbuhen iz NASA.

Protokol NASA u slučaju nadolaska asteroida podrazumeva pet koraka, od kojih je prvi poruka o otkriću opasnog asteroida koja se upućuje grupi sastavljenoj od maksimalno 12 naučnika i glasi "Asteroid se približava. Sazvan je hitni sastanak". Potom se na sastanku dogovara hitno praćenje putanje asteroida, što naučnici odmah počinju da rade. Kao treći korak navedeno je određivanje veličine objekta i procena vremena udara u našu planetu na osnovu brzine kretanja nebeskog tela, nakon čega NASA i FEMA potvrđuju da li je udar neizbežan u zadatim parametrima. Ove dve agencije potom sazivaju konferenciju za medije, na kojoj podnose izveštaj o nadolazećem asteroidu, istovremeno iznoseći svoje planove za zaštitu Zemlje.

Protokol u pet koraka

1. Poruka o otkriću opasnog asteroida upućuje se grupi sastavljenoj od maksimalno 12 naučnika i glasi "Asteroid se približava. Sazvan je hitni sastanak"

2. Na sastanku se dogovara hitno praćenje putanje asteroida, što naučnici odmah počinju da rade

3. Određivanje veličine objekta i procena vremena udara u našu planetu na osnovu brzine kretanja nebeskog tela

4. NASA i FEMA potvrđuju da li je udar neizbežan u zadatim parametrima

5. Sazivaju konferenciju za medije na kojoj podnose izveštaj o nadolazećem asteroidu, istovremeno iznoseći svoje planove za zaštitu Zemlje

Iako su pripremljeni, naučnici ističu da je mogućnost ostvarenja scenarija sudnjeg dana mala. Prema proceni NASA, asteroid širok oko 1,6 kilometara udara Zemlju otprilike jednom na svakih milion godina. U projekcijama spasavanja zaštita čovečanstva je prioritet, a asteroid bi verovatno gađali laserima. Postoji i mogućnost zabijanja svemirske letelice u asteroid, kao i detoniranja bombe, bilo nuklearne ili klasične, na njemu kako bi se asteroid skrenuo sa putanje ili možda raspao na manje, znatno bezopasnije komade.

Kako zaštititi čovečanstvo od asteroida?

- Gađanje laserima
- Zabijanje svemirske letelice u asteroid
- Detoniranja bombe (nuklearne ili klasične) na njemu kako bi se skrenuo sa putanje ili možda raspao na manje komade

 

Odobren tihi supersonični mlaznjak

NASA je napravila eksperimentalni mlazni avion X-59, koji koristi novu, tihu supersoničnu tehnologiju (Quiet SuperSonic-QueSST), čime se smanjuje nivo buke kada mlaznjak probija zvučni zid. Model je dobio odobrenje za konačno sklapanje i 2021. godine obaviće prvi probni let. Ovaj mlaznjak gradi kompanija "Lokid Martin", a vrednost projekta je oko 250 miliona dolara.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading