TRAMP NIJE USPEO DA UBIJE "SEVERNI TOK 2": Predsednik SAD udario na Rusiju, odgovorila mu Nemačka

Autor:

Svet

23.12.2019

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peter Bajer, koordinator nemačke vlade za transatlantska pitanja, izjavio je da će najnovije američke sankcije koje je administracija predsednika SAD Donalda Trampa usvojila za kažnjavanje kompanija uključenih u projekat gasovoda "Severni tok 2" samo "odložiti ovaj projekat i povisiti troškove, ali bi gasovod trebalo da bude završen do druge polovine 2020. godine".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

"Severni tok 2" je 9,5 milijardi evra vredan projekat ruskog "Gasproma" i evropskih energetskih kompanija kojim prirodni gas iz Rusije treba da se isporučuje Nemačkoj direktno putem Baltičkog mora, a ne tranzitom preko Ukrajine.

Bajer, visokorangirani zvaničnik vlade kancelarke Angele Merkel, koji je inače i izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za situaciju na Kosovu, reagovao je na odluku švajcarske kompanije "Olsiz", specijalizovane za polaganje cevi na morsko dno i podvodne konstrukcije, da obustavi rad na "Severnom toku 2" zbog sankcija iz Vašingtona. Tramp je prethodno potpisao uredbu o kaznama za bilo koju firmu koja obezbedi plovila za postavljanje podvodnog gasovoda u okviru tog projekta.

 

 

Fajnenšel tajms (FT) prenosi da je Ričard Grenel, američki ambasador u Nemačkoj, koji je, između ostalog, uključen i u proces dijaloga Beograda i Prištine, povodom odluke o prekidu radova "Olsiza" kao glavnog izvođača "Severnog toka 2" poručio da su sankcije koje su uvele SAD "ekstremno proevropske".

- Tu je 15 zemalja, plus Evropska komisija, plus Evropski parlament, koji su svi izrazili zabrinutost u vezi s ovim projektom - kazao je Grenel i naglasio da su mu evropske diplomate "ceo dan zahvaljivale" na odluci o sankcijama.

Evropske diplomate su mi ceo dan zahvaljivale na odluci o sankcijama

RIČARD GRENEL

Grenel je dodao da je Amerika "veoma zadovoljna" što je kompanija "Olsiz" odlučila da im se povinuje. FT ocenjuje da ove kaznene mere prete da dodatno pogoršaju odnose Berlina i Vašingtona, koji su, prema navodima ovog lista, već oštećeni stalnim Trampovim napadima na Nemačku zbog njenog trgovinskog suficita i toga što ne daje na odbranu onoliko koliko NATO traži.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc nazvao je Trampove sankcije "ozbiljnim mešanjem u unutrašnje poslove Nemačke i Evrope i naš suverenitet".

RepublikaFoto: twitter.com/veteranstoday
Sergej Lavrov

"Severni tok 2"

- 9,5 milijardi evra vredna investicija
- Zajednički projekat ruskog "Gasproma" i kompanija iz Nemačke, Francuske i Holandije
- Položeno već 2.100 kilometara cevi, ostaje još 300 kilometara da se položi

- Mi im se protivimo na najsnažniji mogući način rekao je Šolc za nemačku državnu televiziju ARD.

Ozbiljno mešanje u unutrašnje poslove Nemačke i Evrope i naš suverenitet

OLAF ŠOLC

Ulrike Demer, portparolka kancelarke Merkel, kazala je da žali zbog poteza SAD.

- Oni pogađaju nemačke i evropske kompanije i predstavljaju mešanje u naše unutrašnje poslove - navela je Demerova.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je da Rusija očekuje da završi izgradnju "Severni tok 2" u bliskoj budućnosti uprkos preprekama, a ministar spoljnih poslova te zemlje Sergej Lavrov prethodno je u nedelju rekao da će gasovodi "Severni tok 2" i "Turski tok" biti pokrenuti uprkos američkima sankcijama i dodao da Rusija planira da na sankcije odgovori novim merama.

- Odgovorićemo na sankcije tako da ne naudimo sebi, ali ćemo definitivno odgovoriti i sigurno ćemo to uzeti u obzir kada budemo gradili naše odnose - rekao je Lavrov u intervjuu za rusku televiziju Prvi kanal.

Iz same kompanije "Severni tok 2" insistiraju da će ovaj gasovod biti završen i pored sankcija pošto je već postavljeno oko 2.100 kilometara cevi, a ostaje još samo 300 kilometara da se položi. Ocenjeno je da je završetak ovog projekta "od ključne važnosti za sigurnost evropskog snabdevanja" gasom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading