OVO SU NAJPOZNATIJI TAJNI AGENTI SA CRVENOG TEPIHA

Autor: blic.rs

Svet

28.09.2017

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su često menjali identitete u svrhu što bolje glume na velikom platnu ili televiziji, ove poznate ličnosti su sve podigle na viši nivo i tako se u stvarnom životu oprobali i kao tajni agenti. Pravo sa crvenog tepiha zagazili su u vode špijunaže.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Frenk Sinatra

Priče o njemu kao špijunu nikad nisu potvrđene, ali glasine o njegovoj povezanosti s mafijom i CIA-om godinama postoje. Dok su navodi o umešanosti u mafiju još koliko-toliko istiniti, detalje o CIA-i treba uzeti s rezervom.

Prema rečima njegove ćerke Tine, Sinatra je često favorizirao CIA-u. Navodno nije bio špijun u tradicionalnom smislu, ali je radio za njih i prenosio informacije, čak im je i svoj privatni avion stavio na raspolaganje.

Kad bi bilo potrebno CIA bi ga kontaktirala i tražila od njega da preveze njima potrebnu osobu kako ne bi ostavili pisani trag, piše 24sata.hr.

Keri Grant

Ovaj šarmer svojevremeno se pojavio u nekoliko filmova u kojima se radnja vrtela oko špijunaže. Navodno mu je bila ponuđena i uloga Džejmsa Bonda, ali je on odbio.

Dok je vladao Holivudom, radio je i kao operativac za britansku vladu, barem su tako pisali strani mediji. On nije pokušavao da sazna američke tajne već je morao da drži oko na sumnjivim nacističkim simpatizerima tokom Drugog svetskog rata, uključujući i kolege glumce poput Erola Flina. Grant je bio veliki pristalica Britanaca tokom ratnih akcija, pa im je čak i donirao isvoje plate od dva filma koja je snimio u to vreme.

Marlen Ditrih

Marlen Ditrih bila je jedna od najpoznatijih nemačkih glumica, ali po svemu sudeći čvrsto je bila protiv Hitlera i njegovog nacističkog režima tokom Drugog svetskog rata. Glumica je 1939. postala američka državljanka, a bila je jedna od prvih zvezda koje su plasirale ratne obveznice. Tokom dve turneje za "United Service Organizations" pevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila nemačka špijunka.

S druge strane, mnogi veruju da je bila izdajica svoje domovine i da je očajnički želela da pomogne da se porazi Treći Rajh. Ditrih je navodno špijunirala preko Kancelarije za strateške usluge, koja je 1944. godine započela projekt "Musac". Reč je bilo o emitovanju muzičke propagande radi demoralisanja neprijateljskih vojnika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Njen najveći doprinos ratu bilo je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njena porodica je i dalje živela u Nemačkoj, pa joj ne bi bio cilj da radi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvezda za koje se veruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obe strane.

Hari Hudini

Prema jednoj od objavljenih autobiografija, Hudini je radio za savezničke snage (Velika Britanija, SSSR i SAD), tačnije za Skotland jard i za američke tajne službe. Hudini je navodno putovao svetom i pratio ruske anarhiste i prikupljao vredne informacije za američku i britansku vladu.

U Evropi je u svakom gradu izazivao lokalnu policiju da mu stavi lance i baci ga u ćeliju, a onda je svoje umeće bega koristio kako bi ih zadivio. Hudinija povezuju sa Vilijamom Melvilom, britanskim špijunom koji je spomenuo Hudinija u svom dnevniku, a koji je radio za Skotalnd jard gde su navodno bili i Hudinijevi počeci.

Greta Garbo

Rođena u Švedskoj, bila je jedna od prvih evropskih glumica koja je postala holivudska zvezda početkom tridesetih godina. Pre nego što se 1941. penzionisala, sa 35 godina, četiri puta je bila nominovana za Oskara.

Prema mnogima, njen odlazak u penziju baš u to vreme ne može se nazvati slučajnim, pa mnogi veruju da je radila kao britanska špijunka tokom Drugog svetskog rata. Garbo je, prema engleskom piscu Čarslu Higamu, angažovala britanska obaveštajna služba, a prema mnogim pričama sprovodila je brojne razgovore i nekoliko misija za saveznike.

Jedna od navodnih misija bila je da pomogne da se preveze čovek koji je trebalo da stigne iz Kopenhagena u Britaniju što je uspešno odradila za Vinston Čerčila i kanadskog špijuna Vilijama Stivensona. Čovek kom je pomogla bio je Nils Bor, danski fizičar i naučnik.

Za vreme Nemačke okupacije Danske, on je odbio da pomogne nacističkim vlastima i napustio je državu. Tada je otišao u Alamost i pridružio se grupi naučnika koji su radili na atomskoj bombi, na takozvanoj operaciji "Menhetn".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading