Si Đinping oštar: Niko da se ne meša u unutrašnje stvari Kine

Autor: Republika

Svet

20.12.2019

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Makau, nekadašnjoj portugalskoj koloniji u Aziji, održana je proslava 20. godišnjice povratka tog specijalnog administrativnog regiona matici Kini, na kojoj je kineski predsednik Si Đinping poručio da Kina ne dozvoljava mešanje u unutrašnja pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

On je kazao da je Makao na najvišem nivou razvoja od povratka matici i da je taj uspeh zasnovan na preciznom sprovođenju principa "jedna zemlja, dva sistema".

- Nakon povratka (bivše britanske kolonije) Hongkonga i Makaa domovini Kini, rešavanje pitanja ova dva specijalna administrativna regiona u potpunosti predstavljaju kineske unutrašnje poslove - rekao je Si, ističući da kineska vlada i narod ne dozvoljavaju mešanje u njihove unutrašnje stvari, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI) na srpskom.

On je kazao da kineska vlada i Kinezi imaju čvrstu volju da zaštite državni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, izrazivši uverenje da su Kinezi, uključujući sunarodnike iz Hongkonga i Makaa, mudri i sposobni da još bolje razvijaju princip "jedna zemlja, dva sistema".

Na ceremoniji je imenovana i nova vlada Makaa, a novi guverner Ho Jatseng i drugi članovi vlade položili su zakletvu pred zastavama Kine i Makaa. Kineski predsednik je izrazio nadu da će nova vlada nastaviti da povećava sposobnost upravljanja, unaprediti održiv i zdrav razvoj ekonomije i dodatno obezbediti i poboljšati život građana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading