Poljska napušta EU?

Autor:

Svet

17.12.2019

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska bi mogla da napusti Evropsku uniju zbog planova vladajućih nacionalista da dozvole da sudije budu otpuštene ako dovode u pitanje legitimitet vladinih pravosudnih reformi, saopštio je juče Vrhovni sud te zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U saopštenju se ističe da su ti planovi u suprotnosti sa evropskim zakonima i da pojačavaju već postojeće tenzije između Brisela i vladajuće poljske partije Zakon i Pravda (PiS).

"Suprotnosti između poljskog i evropskog zakonodavstva verovatno će dovesti do intervencije institucija EU u vezi sa kršenjem ugovora u okviru Unije i na duži rok to će dovesti do toga da Poljska napusti EU", ističe Vrhovni sud.

U saopštenju se navodi i da je predloženi zakon očigledno sastavljen tako da se predsedniku Andržeju Dudi, savezniku PiS, dozvoli da postavi novog predsednika Vrhovnog suda pre predsedničkih izbora u maju sledeće godine.

EU je optuživala PiS za politizaciju pravosuđa od kada je 2015. godine ta stranka došla na vlast.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading