HAJDE DA SEDNEMO ZA STO: Salvini odustao od poziva vladi da podnese ostavku

Autor: Tanjug

Svet

16.12.2019

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider italijanske krajnje desničarske stranke Liga Mateo Salvini iznanada je odustao od poziva vladi da podnese ostavku i predložio da najveće stranke rade zajedno kako bi rešile goruće probleme u zemlji, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

- Hajde da sednemo za sto i postignemo dogovor o pet prioriteta za zemlju: štednji, politici rasta, pravdi, infrastrukturi i zdravstvu, pre nego što bude kasno, a posle toga možemo da održimo izbore - napisao je Salvini na Tviteru.

U intervjuu za privatnu televiziju Kanal 5, on je istakao da mora da bude postignuta saglasnost i o novom izbornom zakonu i dodao da Liga ne traži u vladu u vladi dok traje proces reformi.

Promena Salvinijevog stava iznenadila je mnoge posmatrače, a pojedini analitičari to tumače kao znak da je on izgubio nadu da će se fragmentisana vladajuća koalicija u skoroj budućnosti raspasti.

Čak kada bi stranke i mogle da pronđu zajednički stav o svim tim oblastima, to bi bio dug i mukotrpan proces, koji bi trajao mesecima, ako ne i godinama, navodi Rojters.


Liga je, prema anketama, najpopularnija stranka u Italiji, sa oko 30 odsto podrške birača, ali je Salvini u poslednje vreme imao problema, pa je podrška njegovoj stranci pala.

Pokret Sardine pokrenuo je pre mesec dana u italijanskim regionima dobro posećene proteste protiv Salvinija, a u subotu su im se i na ulicama Rima pridružile hiljade ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading