Smiruje se trgovinski rat: Kina odustaje od carina na američku robu

Autor: Blic, Republika

Svet

15.12.2019

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je odustala od dodatnih carina na deo američke robe koje je planirala uvesti u nedelju, objavila je državna carina nakon što su se dve sile u petak dogovorile o prvoj fazi trgovinskog sporazuma. Dogovorom se smanjuju neke američke carine na kinesku robu u zamenu za veliki skok u kineskoj kupovini američkih poljoprivrednih i drugih proizvoda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Fotomontaža
Donald Tramp i Si Đinping

Kineske carine, koje su trebale stupiti na snagu 15. decembra, ciljale su širok raspon proizvoda, od kukuruza i pšenice do američkih vozila i automobilskih delova. Ostale kineske carine, koje su već uvedene, ostaju na snazi, saopštila je carina.

- Kina se nada, na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, da će sarađivati sa SAD kako bi se uklonile temeljne zabrinutosti obeju strana i podstakao stabilan razvoj američko-kineskih privrednih i trgovinskih odnosa - stoji u saopštenju.

Peking je pristao da u naredne dve godine uveze dodatnu američku robu i usluge vredne najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na uvoz 2017, objavio je u petak glavni američki trgovinski pregovarač. S druge strane, Vašington je pristao da suspenduje carine na 160 milijardi dolara vredan kineski uvoz, koje su takođe trebalo da stupe na snagu 15. decembra.

SAD će zadržati 25 odsto carina na kineski uvoz u vrednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 procenata na uvoz vrijedan 120 milijardi dolara, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading