(VIDEO) PRESUŠUJU VIKTORIJINI VODOPADI: Uglavnom svuda go kamen, posledice po živi svet katastrofalne!

Autor: Gardijan

Svet

09.12.2019

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se količina vode u reci Zambezi uobičajeno smanjuje tokom sušne sezone, stručnjaci upozoravaju da je ove godine došlo do nezamislivog pada nivoa vode.

RepublikaFoto: youtube.com/Guardian News

Južna Afrika već je pogođena najgorim efektima globalnog zagrevanja usled efekta staklene bašte. Slavine su u mnogim oblastima presušile, a pomoć u hrani potrebna je za oko 45 miliona ljudi čiji su usevi propali zbog suše.

Zimbabve i Zambija su pogođene restrikcijama struje, pošto je proizvodnja ovog energenta zavisna isključivo od hitroelektrane Kariba koja se nalazi na reci Zambezi uzvodno od Viktorijinih vodopada.

Kilometri ovog prirodnog čuda, koje je bilo izvor života za biljni i životinjski svet u okolini, sada su ništa drugo do go kamen. Na drugim delovima vodotoka, vode ima veoma malo.

 

 

Viktorijini vodopadi spadaju u najveće i najspektakularnije u svetu. Slapove, koji su široki preko 1,5 kilometar s padom od 128 metara, nazvao je po britanskoj kraljici Viktoriji škotski istraživač Dejvid Livingston, koji je bio prvi zapadnjak koji je posetio ovo područje 1855. godine.

 

 

Vodopadi su upisani na Uneskovu listu mestva svetske baštine u Africi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading