Polarni medvedi okupirali selo na severu Rusije

Autor:

Svet

06.12.2019

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 50 polarnih medveda stiglo je u selo Rirkajpi, u regionu Čukotke, na severu Rusije, zbog čega su sve javne aktivnosti u tom selu otkazane, a škole su posebno čuvane kako bi se učenici zaštitili od medveda.

RepublikaFoto: instagram.com/paulnicklen
Foto: Ilustracija

Ekološki aktivisti za ovo krive klimatske promene jer tanak led na obali primorava medvede da hranu potraže u selu umesto na moru. Drugi eksperti navode da su posete polarnih medveda sada toliko česte da bi Rirkajpi trebalo da bude trajno evakuisan. Tatjana Minenko, upravnica programa za nadzor medveda u Rirkajpiju, izjavila je za Ria novosti da su izbrojali 56 polarnih medveda u selu, prenosi BBC. Ona je kazala da ima "starijih životinja, ali i mladunaca", dodajući da su skoro svi medvedi izgledali mršavo.

Polarni medvedi obično žive na 2,2 kilometra od Rirkajpija. Stručnjak Svetske fondacije za prirodu Mihail Stišov kaže da je u tom području vreme neobično toplo za ovo doba godine.

- Da je led dovoljno debeo da izdrži težinu (barem nekih) medveda, oni bi otišli na more da tamo love hranu - rekao je Stišov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading