STOP IZ BUDIMPEŠTE ZA KIJEV: Mađarska blokirala ulazak Ukrajine u NATO

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

04.12.2019

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO.

RepublikaFoto: youtube.com/BBC HARDtalk
Peter Sijarto

On je istakao da namerava da blokira ulazak zemlje u Alijansu, sve dok Ukrajina ne obnovi prava mađarskoj manjini da se školuje na maternjem jeziku, prenosi Rojters.

Ranije je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio da se Mađarska obratila Rusiji sa zahtevom da udruže snage kako bi zaštitili prava nacionalnih manjina u Ukrajini.

Budimpešta se protivi ukrajinskom zakonu o obrazovanju i traži da se vrate prava Zakarpatskim Mađarima da se školuju na maternjem jeziku.

Kijev optužuje Mađarsku za pokušaj formiranja svoje enklave na teritoriji Ukrajine. Rusija se takođe protivi novom zakonu u Ukrajini, koji značajno narušava prava brojnih stanovnika te zemlje koji govore ruskim jezikom.

Zakon o državnom jeziku je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao u maju. Njime se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje, referenduma i tako dalje. Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading