Mračne prognoze meteorologa: Protekla decenija bila je najtoplija, ali to nije sve

Autor: RTS, Republika

Svet

03.12.2019

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protekla decenija je gotovo sigurno bila najtoplija, upozorili su meteorolozi, ističući "mračnu sliku" nestalog morskog leda i razornih toplotnih talasa u izveštaju, koji je objavljen na samitu o klimi u Španiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U godišnjoj proceni klime na Zemlji koju je sačinila Svetska meteorološka organizacija, naglašava se da je cilj dvonedeljnih razgovora da se podupre Pariski sporazum iz 2015. kako bi se sprečilo katastrofalno globalno zagrevanje, preneo je Rojters. 

Toplotni talasi i poplave koji su se ranije dešavali jednom u veku postaju redovni događaji, naveo je u saopštenju generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

Zemlje od Bahama preko Japana do Mozambika, pretrpele su efekat razornih tropskih ciklona, dok su šumski požari zahvatili Arktik i Australiju, dodao je Talas.

U izveštaju se navodi da su prosečne temperature tokom proteklih pet i 10 godina gotovo sigurno najviše među zabeleženima.

Tekuća 2019. godina je druga ili treća najtoplija godina, dok je morska voda 26 odsto kiselija nego na početku industrijske ere zbog čega su degradirani morski ekosistemi.

U izveštaju se navodi i da se arktički morski led približio rekordno niskom nivou u septembru i oktobru, a na Antarktku je, takođe, nekoliko puta primećen rekordno nizak nivo leda ove godine.

Klimatske promene su ključni pokretač porasta gladi u svetu pri čemu je bilo ugroženo više od 820 miliona ljudi 2018. godine, istakuto je u izveštaju meteorologa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading