FBI upozorava: Špijuni mogu da vas prate preko televizora

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

02.12.2019

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novoj objavi na blogu FBI američke savezne države Oregon objašnjava se da internet veza omogućava hakerima upad u vaš dom preko neosiguranog televizora, preko kog može doći i do vašeg internet rutera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Hakeri takođe mogu da preuzmu kontrolu nad vašim neosiguranim TV-om. Na donjem delu spektra rizika mogu menjati kanale, igrati se sa jačinom tona i pokazivati vašoj deci neprikladne snimke. U najgorem slučaju, mogu uključiti kameru i mikrofon vašeg televizora u spavaćoj sobi i potajno vas prisluškivati - piše FBI u tekstu upozorenja.Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili glasovne naredbe i video-čet, hipotetički omogućuju i proizvođačima TV-a da vas prisluškuju.

Hakeri su već u januaru ove godine upali u hiljade Guglovih pametnih uređaja i onda to iskoristili da upozore korisnike na sigurnosni bag koji omogućava hakerisanje tog uređaja za striming.

Kako da se osigurate

FBI u svom upozorenju daje i nekoliko korisnih saveta za zaštitu od upada u vaš pametni TV:

Saznajte koje sve mogućnosti vaš TV ima i kako možete da ih kontrolišete. Pretražite internet uz broj modela vašeg TV-a i reči „mikrofon“, „kamera“ i „privatnost“.
Ne oslanjajte se na ugrađene sigurnosne postavke. Promenite lozinke ako možete i naučite kako da isključite kameru, mikrofon i opciju prikupljanja vaših ličnih podataka, ako je to moguće.
Ako ne možete da isključiti kameru, ali ne želite da vas se preko nje bilo ko nadzire, lepljenje neprozirnog selotejpa preko sočiva kamere je uvek opcija.
Proverite mogućnost ažuriranja vašeg uređaja novim sigurnosnim nadogradnjama.
Proverite politiku privatnosti proizvođača vašeg televizora i striming usluge koju koristite. Potvrdite za koje podatke želite da se prikupljaju, kako ih skladište i šta rade s njima.

Tu je, iako FBI to ne navodi, i mogućnost da te iste sigurnosne ranjivosti iskorišćavaju i obaveštajne službe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading