Puštene nove novčanice evra! Lagard stavila svoj potpis

Autor:

Svet

30.11.2019

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard stavila je svoj potpis na novčanice evra, valute koju je nazvala "najopipljivijim simbolom evropskih integracija".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lagard je novčanicu potpisala na ceremoniji održanoj u sedištu ECB-a u Franfurtu, nekoliko sedmica nakon što je počeo njen osmogodišnji mandat.

Ona je istakla da potpisivanje novčanica nije samo proceduralni zadatak, već da su te novčanice deo ekonomije, identiteta i kulture evrozone te da ECB ima ogromnu odgovornost da osigura poverenje u njih, preneo je portal Klix.ba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristin Lagard

Svako izdanje novčanica evra nosi potpis aktuelnog predsednika ECB, a Lagard je četvrta po redu. Trenutno u platnom prometu cirkuliše najviše onih na kojima se potpisao Mario Dragi, čiji je mandat okončan prošlog meseca.

Lagard je izjavila da se 79 posto transakcija u evrozoni izvršava u kešu te da je u prometu 23 milijarde novčanica vrednosti 1,26 biliona evra. Trećina tog novca koristi se van 19 zemalja članica evrozone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading