KINA I RUSIJA NISU NEPRIJATELJI, TERORIZAM JESTE: Makron o odnosu Zapada prema Moskvi i Vašingtonu

Autor: Tanjug

Svet

28.11.2019

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

DA li NATO treba kao neprijatelje da označava Rusiju ili Kinu, zapitao je francuski predsednik Emanuel Makron i odmah odgovorio ovako..

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Emanuel Makron

- Ne verujem. Naš zajednički neprijatelj je terorizam - kazao je francuski predsednik u četvrtak, posle razgovora s generalnim sekretarom Severnoatlantske alijanse Jensom Stoltenbergom u Jelisejskoj palati.

Do susreta je došlo pred samit NATO u Londonu, a posle nedavne šokantne izjave francuskog šefa države da je Alijansa u stanju "moždane smrti".

Makron je poručio da sada treba da se povede istinska diskusija o onome što danas predstavlja NATO, a prvi cilj je da se povede "lucidan, robustan i zahtevan" dijalog s Rusijom.

- Naša Evropa ima istoriju, ali i geografiju. Rusija geografski pripada Evropi - rekao je Makron, istakavši da odustvo dijaloga s Rusijom nije učinilo evropski kontinent sigurnijim.

 

 

Rekao je da veruje u veću evropsku suverenost i da treba da se stvori nova arhitektura poverenja i sigurnosti koja prolazi kroz rasvetljavanje odnosa s Rusijom, "uz postavljanje naših uslova". Makron je zatražio i pokretanje otvorene diskusije o kontroli naoružanja:

- Izrazili smo žaljenje povodom odluke SAD da stavi tačku na Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja srednjeg dometa - rekao je Makron i dodao da se zato založio za stvaranje novog sporazuma, uz učešće Evropljana.

Makron je kao važno pitanje postavio temu obaveze solidarnosti članica. Kao primer je naveo tursku intervenciju u Siriji koja je saveznike dovela pred svršen čin i ugrozila zajedničku borbu protiv Islamske države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading