BLUMBERG NE ŠTEDI PARA DA SRUŠI TRAMPA

Autor:

Svet

25.11.2019

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo osam meseci nakon što je izjavio da nema nameru da se kandiduje za demokratsku predsedničku nominaciju na američkim izborima 2020. godine, jedan od najbogatijih ljudi u SAD i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg objavio je da ulazi u trku za Belu kuću, a već po prvim potezima jasno je da neće žaliti sredstava kako bi sprečio drugi mandat republikanskog predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majkl Blumberg

- Kandidujem se za predsednika kako bih pobedio Donalda Trampa i ponovo izgradio Ameriku. Ne možemo da priuštimo sebi još četiri godine nesmotrenih i neetičkih postupaka predsednika Trampa. On predstavlja egzistencijalnu pretnju našoj zemlji i našim vrednostima. Ako osvoji još jedan mandat, možda se nikad nećemo oporaviti od štete - napisao je milijarder i bivši republikanac Blumberg na zvaničnoj internet stranici njegove predsedničke kampanje.

Tako su okončane višenedeljne spekulacije oko njegove kandidature, pošto je u vrhu Demokratske partije sve više ponestajalo uverenja da glavni kandidati - bivši potpredsednik Džo Bajden, senator iz Vermonta Berni Sanders i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren - imaju realne šanse da pobede Trampa.

Blumberg u trku ulazi na samo deset nedelja pre početka unutarstranačkih izbora za predsedničkog kandidata koji će se odvijati u četiri runde, a tokom kojih 77-godišnji Blumberg neće imati pravo učešća u televizijskim debatama sa protivkandidatima. Za učešće u debati potrebno je da kandidat prima novac za kampanju iz donacija, a Blumberg je odlučio da sam finansira sve predizborne aktivnosti.

BLUMBERG

 

Rođen: 14. februara 1942.
Bogatstvo: Oko 50 milijardi dolara
Forbsova lista: 11. mesto

 

O koliko velikoj sumi će tu da se radi, vidi se već iz prve reklame koja je emitovana neposredno nakon objave kandidature u udarnoj političkoj emisiji "60 minuta" na televiziji CBS, a potom i tokom glavne utakmice američkog fudbala za nedelju uveče na televiziji NBC između Grin Bej Pekersa i San Francisko Fortinajnersa. Samo ova reklama, koja će se vrteti na kanalima do 3. decembra, košta Blumberga 34 miliona dolara.

 

 

On je najavio da će potrošiti najmanje 150 miliona dolara na razne aspekte kampanje, uključujući i 100 miliona dolara za internet reklame protiv Trampa, kao i izme|u 15 i 20 miliona dolara za podsticanje registracije za glasanje birača iz manjinskih zajednica. Blumberg ipak nije kazao koliko će njegova kampanja ukupno koštati.

TRAMP

Rođen: 14. juna 1946.
Bogatstvo: Nešto više od tri milijarde dolara
 

Forbsova lista: 259. mesto

- Koštaće koliko god bude bilo potrebno da se porazi Donald Tramp - kazao je za CBS Njujork milijarderov viši savetnik Hauard Vilson.

U jednominutnoj reklami koja je objavljena u nedelju čuje se samo glas naratora, a ne i samog Blumberga, za kojeg se kaže da je nakon što je "izgradio biznis koji je stvorio na hiljade radnih mesta preuzeo grad koji se još uvek oporavljao" od terorističkih napada Al Kaide na Njujork 11. septembra 2001. godine.

- Kao gradonačelnik u tri mandata, pomogao je da grad ustane iz pepela - kaže se u Blumbergovom predizbornom spotu.
Blumberg je podržavao Demokratsku partiju do 2001. godine, a tada je pristupio republikancima pre izbora za gradonačelnika i izabran je kao njihov kandidat, a potom je isto učinio i 2005, da bi četiri godine kasnije kao nezavisni kandidat osvojio treći mandat na poziciji prvog čoveka Velike jabuke.
Predsednički izbori u SAD biće održani 3. novembra 2020. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading