Najveća pljačka u istoriji svemira: Iz muzeja u Drezdenu ukradeno čudesno blago!

Autor: Tanjug

Svet

25.11.2019

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najvećih evropskih istorijskih muzeja "Zeleni trezor" u Drezdenu opljačkan je rano jutros, a lopovi su odneli istorijsku kolekciju nakita vrednu više od milijardu evra, saopštila je policija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U tom muzeju čuva se jedna od najvećih kolekcija nakita u Evropi, a prema rečima policije lopovi su upali u istorijski deo koji se sastoji iz dva odeljka - u kome se čuvaju blaga od perioda Avgusta Drugog do 1733. godine i blaga pojedinaca.

Lopovi su navodno ukrali nakit, dijamante i drago kamenje čija se vrednost procenjuje do milijardu evra, prenosi Dejli mejl pozivajući se na Bild.


U muzeju je oko pet sati ujutro došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom, a lopovi su upali u muzej najverovatnije kroz prozor, saopštila je policija i navela da su počinioci još u bekstvu.
Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija



Saopšteno je da je muzej bio zaštićen "nevidljivim" bezbednosnim sistemom, kao i da je moguće da su lopovi imali informacije "iznutra".

Na sajtu muzeja nema informacija o pljački, samo je navedeno da muzej neće raditi zbog "organizacionih" razloga.
Foto: Tanjug/AP

Policija još nije objavila šta tačno odneto iz kolekcija.

Jedno od najvrednijih eksponata Drezdenskog muzeja, 41-karatni prirodno zeleni dijamant, trenutno je na pozajmici u Njujorku.

Međutim, nije poznato da li je među uklradenim vrednostima skulptura Maora obložena smaragdima i veoma vrednim safirom koji je poklon ruskog cara Petra I, kao i draguljima ukrašen simbol bogatstva jednog indijskog maharadze.

Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga naveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading