SVE POD IZGOVOROM DEMOKRATIJE I LJUDSKIH PRAVA: SAD trenutno vode 30 ratova

Autor: Tanjug

Svet

23.11.2019

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradske "Večernje novosti" pišu danas da su SAD trenutno angažovane u 30-ak ratova, a vode tajne ratove u čak 124 zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Vašington u oružane sukobe ulazi bez oklevanja. Najviše ratova sam je kreirao i vodio, a obražloženje je uvek isto: očuvanje demokratije i ljudskih sloboda - navodi list, dodajući da je, u stvari, ključni razlog promena režima i dolazak na vlast onih koji će "službovati pod Vašingtonom".

"Novosti" ističu da je pored nastojanja da se stekne prevlast u svetu, glavni motiv neprestanih vođenja ratova SAD profit.

"Ključi leži u vojnom industrijskom kompleksu. Činjenica je da bi bez beskonačnih ratova, odnosno proizvodnje naoružanja svake vrste, od pušaka i metaka do ratnih brodova i podmornica, posao u ovoj oblasti stao, a sa njim i američka privreda u celini", piše list.

Podseća se da je američka vlada od Drugog svetskog rata bila uključena u mnogobrojne ratove i da je, prema američkom istoričaru Vilijamu Blumu, orkestrirala udare u više od 50 zemalja, da se grubo mešala u izbore u 30 zemalja, bombardovala civilno stanovništvo, i to i uz korišćenje biološkog oružja, kao i da je pokušavala da ubije lidere drugih zemalja, najčešće uz podršku Velike Britanije.


"Novosti" podsećaju i da vojni budžet SAD za sledeću fiskalnu godinu iznosi 886 millijardi dolara (2016. bio je 767 milijardi), što je više nego budžeti devet zemalja koje je slede, uzeti zajedno.

Primera radi, vojni budžet Kine je 216 millijardi, a Rusije 84,5 millijardi dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading