POČELI IZBORI: Merkelova ne ide sa trona?!

Autor: Tanjug

Svet

24.09.2017

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Nemačkoj je jutros u osam počelo glasanje na parlamentarnim izborima, na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji istorijski četvrti mandat, dok bi u Bundestag prvi put posle više od pola veka mogli da uđu ultradesničari.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Prema anketama, konzervativni blok Merkelove na putu je da ostane najveća poslanička grupa, ali bi moglo da joj bude teže nego ranije da formira vladajuću koaliciju.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi demohrišćani Merkelove mogli da dobiju od 35 do 37 odsto glasova.

Šulc odmah iza Merkelove

Očekuje se da bi drugoplasirana partija, sa oko 22 odsto glasova, trebalo da bude Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca, "izazivača" Merkelove za mesto kancelara, dok bi treća po snazi u Bundestagu mogla biti desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), partija dobrostojećih muškaraca i evroskeptika, koja je najviše političkih poena dobila na temi izbeglica.

 

Nemačka je podeljena na 299 izbornih okruga, a pravo glasa ima 61,5 miliona birača. Među njima je oko šest miliona Nemaca, koji su izbegli u ovu zemlju i dobili državljanstvo, od kojih je 1,3 miliona turskog porekla, kao i veliki broj Rusa, Poljaka i Rumuna sa nemačkim državljanstvom.

Najviše starijih glasača

Na izbore je pozvano i oko tri miliona mladih, koji sada glasaju prvi put. Najveća starosna grupa birača su, međutim, oni iznad 60 godina i svaki treći nemački birač pripada toj kategoriji.

Nemačka ima složeni izborni sistem, kakvi postoje samo u Mongoliji i na Novom Zelandu, mešavinu proporcionalnog i većinskog, u kome svaki birač ima dva glasa - prvim bira političku ličnost, za takozvane direktne mandate u Bundestagu, a drugim glasom partiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading