Vatrena kataklizma u Australiji ne prestaje: Hiljade kuća bez struje, više od 100 škola zatvoreno, a temperatura iznad 40 stepeni!

Autor: Tanjug

Svet

20.11.2019

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australija se u nekoliko država i dalje bori protiv požara - hiljade domaćinstava je ostalo bez struje, više od 100 škola je zatvoreno, a ugroženi stanovnici traže sklonište pošto se otvorio novi požarni front.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Najmanje četiri osobe su do sada poginule u požarima, a uništeno je više od 300 kuća.

U državi Južna Australija jutros je buknuo novi front sa 50 pojedinačnih žarišta, gde je podignut nivo upozorenja podignut na "katastrofalan" pošto su temperature premašile 42 stepena Celzijusa. To znači da u slučaju izbijanja požara vatrogasci neće moći da ga stave pod kontrolu s obzirom na vremenske uslove, prenosi Rojters.



- Od izlaska Sunca do duboko u noć, ova država će da iskusi veoma teške uslove zbog požara - izjavio je za ABC pomoćnik šefa vatrogasne službe Brenton Eden.

Više od 600 vatrogasaca reagovalo je širom te države, a očekuje se da će se protiv požara boriti i tokom noći. Pošto se vatra približila vodovima za prenos električne energije, isključena je struja za više od 12.000 domaćinstava.

Zbog požara koji bukti na istočnoj obali Australije, Sidnej je juče bio prekriven štetnim oblakom dima. U šumskim požarima u ovoj oblasti prethodnih nedelja izgorelo je oko milion hektara poljoprivrednog zemljišta i niskog rastinja, navodi AP. Tokom suve letnje sezone šumski požari u su uobičajeni, a najgore vatrene stihije pogodili su Australiju 2009. godine kada je stradalo 173 osoba, a povređeno 414.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading