Kineski lider Si Đinping: Nedozvoljeno mešanje stranaca u Hongkong

Autor: Tanjug

Svet

14.11.2019

22:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kine Si Đinping je izjavio da je Kina protiv bilo kakvog mešanja sa strane u pitanje Hongkonga, dok se u američkom Senatu pokreće inicijativa da se ovom gradu dodeli poseban status, u znak podrške demonstracijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

Kineski lider rekao je da su obnavljanje reda i zaustavljanje nasilja trenutno najnužniji zadatak za Hongkong, izvestila je danas kineska državna televizija Si-Si-Ti-Vi.

Si je rekao da Kina i dalje čvrsto podržava šeficu Vlade Hongkonga Keri Lam u sprovođenju politike u skladu sa zakonom i u kažnjavanju izgrednika, izvestila je televizija, a preneo je Rojters.

- Kina se protivi bilo kakvom spoljnom mešanju u pitanja Hongkonga i odlučna je u sprovođenju principa "jedna zemlja, dva sistema" - rekao je Si, navodi se u izveštaju kineske državne televizije.

 

Senatori SAD: Doneti poseban Zakon

Dvojica visokih američkih senatora pokrenula su danas proces da Senat ubrza donošenje zakona kojim će Sjedinjene Države pod poseban nadzor staviti status Hongkonga, kao znak podrške prodemokratskim demonstracijama u gradu pod kineskom upravom.

Predsedavajući Odbora za spoljne odnose Senata republikanac Džim Riš i senator Marko Rubio žele da jednoglasno donesu „Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu“.

Kako se navodi, tim aktom bi se od državnog sekretara tražilo da bar jednom godišnje potvrdi da Hongkong i dalje ima dovoljno autonomije da bi mogao garantovati posebnu naknadu SAD za trgovinu.

Takođe bi predvideo sankcije protiv zvaničnika odgovornih za kršenje ljudskih prava u Hongkongu, prenosi Rojters.

Ako to prođe Senat, mera neće biti odmah upućena predsedniku Donaldu Trampu na potpisivanje, već mora da se uskladi sa zakonom koji je usvojio Predstavnički dom prošlog meseca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading