CIA ORGANIZOVALA PUČ U BOLIVIJI: Lider opozicije povezan sa Amerikancima

Autor:

Svet

11.11.2019

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Levičarski predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku posle skoro 14 godina na vlasti nakon pritisaka iz vojske i višenedeljnih protesta, nazivajući ovo svrgavanje pučom, a događaje u južnoameričkoj državi državnim udarom ocenili su i rusko ministarstvo spoljnih poslova, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, lider britanskih laburista Džeremi Korbin, kao i vlasti Meksika, koje su Moralesu ponudile azil.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Evo Morales

Bivši američki senator iz redova demokrata Mark Grejvel sarkastično je ukazao na umešanost Centralne obaveštajne agencije (CIA) i vlade SAD u događaje u Boliviji.

- Čestitam CIA na osvajanju vlasti u Boliviji - napisao je Grejvel u nedelju na Tviteru, dodajući da je "laž da socijalističke države spontano propadaju".

Na ovoj društvenoj mreži pojavile su se i informacije da je nekadašnji predsednik Karlos Mesa, vođa bolivijske opozicije i drugoplasirani na oktobarskim predsedničkim izborima, koji je Moralesa optužio za izbornu krađu, član vašingtonske organizacije Interamerički dijalog, na čijem čelu se od 2010. godine nalazi Majkl Šifter, nekadašnji direktor programa za Latinsku Ameriku i Karibe Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Desetkovana antiamerička levica u Južnoj Americi

Odlaskom Moralesa sa vlasti privodi se kraju period od dve decenije tokom kojeg je u Južnoj Americi došlo do uspona levičarskih državnika, počevši od venecuelanskog vođe Uga Čaveza preko nekadašnjeg predsednika Brazila Luisa Inasija Lule da Silve, zatim Moralesa u Boliviji i Hosea Muhike, koji je od 2010. do 2015. bio na čelu Urugvaja.

Pad Nikolasa Madura, Čavezovog naslednika u naftom bogatoj Venecueli, sprečen je većim angažovanjem Rusije, ali je jasno da je padom Moralesa u Boliviji Maduro sada ponovo ugrožen.

Ova američka nevladina organizacija, osnovana 1983, smatra se produženom rukom CIA za sprovođenje akcija koje ne smeju da imaju direktni potpis vlasti SAD, najčešće kroz rušenje neprijateljskih režima upumpavanjem novca i drugim metodama "meke sile" (soft power).

Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem prošlog meseca, a u neredima je ubijeno troje ljudi, a više od 300 osoba je povređeno. Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima, a u nedelju se Morales, pre podnošenja ostavke, složio da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije. Pored Moralesa, ostavku je podneo i potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera.

 

 

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji je, kao i Morales, bio štićenik pokojnog venecuelanskog socijalističkog vođe Uga Čaveza, osudio je puč organizovan protiv Moralesa, nazivajući ga "bratskim predsednikom".

Maduro je pozvao saveznike širom sveta da se mobilišu kako bi se zaštitio prvi bolivijski predsednik iz redova autohtonih naroda. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Moskva duboko zabrinuta zbog činjenice da je spremnost bolivijske vlade da traži rešenja kroz dijalog odbačena događajima koji podsećaju na inscenirani državni udar.

Ovo ministarstvo je istaklo da Moskva očekuje od bolivijskih političkih snaga da pokažu odgovornost i pronađu ustavni izlaz iz krize.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Morales tvrdi da postoji nalog za njegovo hapšenje

Sada već bivši bolivijski predsednik tvrdi da postoji "nelegalni" nalog za njegovo hapšenje, dok policijski zvaničnici demantuju da imaju takvo naređenje. Morales tvrdi da vlasti žele da ga uhapse sada kada je odustao od funkcije pod pritiskom nakon višenedeljnih socijalnih nemira zbog spornih izbora. "Izveštavam bolivijski narod i svet da je jedan policajac javno objavio da ima uputstva za sprovođenje protivpravne naredbe o mom hapšenju. Osim toga, nasilne grupe su provalile u moj dom", objavio je Morales na Tviteru. S druge strane, šef policije Jurij Kalderon tvrdi da nije raspisan nalog za hapšenje Moralesa, čije je boravište trenutno nepoznato. "Ne postoji nalog za hapšenje predsednika Moralesa", izjavio je Kalderon rekavši da je reč o "lažnim vestima."

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard izjavio je da će njegova zemlja ponuditi azil Moralesu ukoliko ga bude zatražio. Vlasti Meksika, predvođene predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, snažno su stale u njegovu odbranu i pozdravile "odgovoran stav predsednika Bolivije, koji je izabrao da podnese ostavku pre nego da izloži svoj narod nasilju". Lider vodeće britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin je takođe osudio puč protiv Moralesa, koji je pokušao da nastavi da vlada i u četvrtom mandatu.

- Užasno je videti Eva Moralesa, koji je, zajedno sa svojim snažnim pokretom, doneo toliko društvenog napretka, kako ga vojska silom tera sa vlasti - poručio je Korbin.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je putem portparola saopštio da je duboko zabrinut zbog situacije u Boliviji i pozvao na maksimalnu uzdržanost svih strana i smanjenje tenzija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

11.11.2019 21:01

Al kaida je pogrešila,umesto STC trebala je centre koji vršljaju po svetu.