Merkelova pred susret sa Makronom opet "udara kontru": Evropljani i NATO u budućnosti treba da preuzmu više odgovornosti

Autor: Tanjug, Republika

Svet

10.11.2019

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel i šef diplomatije Hajko Mas ponovu su se distancirali od francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ocenio da je NATO "moždano mrtav".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Emanuel Makron

Makron je izazvao buru javnosti kada je u četvrtak ocenio da je NATO u stanju "moždane smrti".

U prilog tome je izneo odsustvo koordinacije SAD-a i Turske koja je, iako članica NATO, nedavno samostalno vojno intervenisala u Siriji.

Merkelova, koja je oduvek zastupala izuzetno atlantistički stav, brzo je reagovala na Makronovu izjavu i rekla da ne deli njegovu "radikalnu" viziju.

- NATO, Severnoatalnski savez, predstavljaju noseći stub naše odbrane. Ipak, sve je jasnije da mi Evropljani, članice EU koje su u NATO, u budućnosti treba da preuzmemo više odgovornosti - rekla je namčka kancelarka.

Merkelova se večeras sastaje sa Makronom u Berlinu, a večeri će prisustvovati i predsednik nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Merkelova je navela da treba ojačati evropsku stranu u NATO.

- Zbog toga u EU postoji saradnja u domenu odbrane - rekla je kancelarka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading