IRAN ZA MANJE OD GODINU PRAVI ATOMSKU BOMBU?

Autor:

Svet

04.11.2019

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hiljade Iranaca uzvikivalo je juče: "Smrt Americi" i upoređivalo SAD s otrovnom škorpijom ispred stare zgrade američke diplomatske misije u Teheranu, na 40. godišnjicu opsade ambasade SAD, kojom je 1979. zaokružena islamska revolucija, a ovaj datum je iskorišćen i za objavu novog napretka iranskog nuklearnog programa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Okupljanja povodom godišnjice opsade održana su u više od hiljadu mesta širom Irana. Pre 40 godina su islamistički studenti upali u ambasadu nakon pada sa vlasti šaha Reze Pahlavija, kojeg su podržavale SAD, a kao taoce su zatim 444 dana držali 52 američka državljana. SAD su posle opsade prekinule diplomatske odnose s Iranom.

Odnosi dveju zemlje ponovo su zapali u krizu prošle godine nakon što je američki predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum sklopljen 2015. godine, kojim je Iran prihvatio ograničenja nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u nedelju je obnovio zabranu pregovora sa SAD, opisujući dve zemlje kao nepomirljive neprijatelje. Hamnei je zabranio održavanje pregovora sve dok se Vašington ponovo ne priključi nuklearnom sporazumu i ne ukine sve sankcije.

Istovremeno, šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi objavio je Teheran pokrenuo rad nove generacije unapređenih centrifuga za obogaćivanje uranijuma, što je, po oceni američkih medija, predstavlja najnovije sporazuma iz 2015. godine.

 

 

- Danas pokrećemo lanac od 30 centrifugalnih mašina IR6. Broj centrifuga nove generacije koje smo instalirali u ova dva meseca popeo se na oko 15, što je ogromno dostignuće - poručio je Salehi.

On je kazao da Teheran sada ima sveukupno 60 operativnih naprednih centrifuga, što je dvostruko više od broja koji je ranije bio poznat. Centrifuge IR-6 mogu da proizvode obogaćeni uranijum deset puta brže od onih prve generacije, koje imaju oznaku IR-1, a koje su bile dozvoljene međunarodnim sporazumom. Po tom sporazumu, Iran je smeo da koristi svega 5.060 centrifuga prve generacije IR-1 za obogaćivanje uranijuma.

Pokretanjem do sada najnaprednijih centrifuga Iran je dodatno smanjio rok od godinu dana, za koji su stručnjaci procenili da je potreban Teheranu za proizvodnju dovoljno nuklearnog materijala za atomsku bombu. Iran nikada nije javno objavio da želi da proizvede nuklearno oružje.

U Iraku skinuta iranska zastava sa konzulata, podsećanje na rat

Grupa od nekoliko desetina iračkih demonstranata napala je u nedelju iranski konzulat u šiitskom svetom gradu Kerbala, sa čije zgrade su skinuli iransku i postavili iračku zastavu. Irački zvaničnici saopštili su da je troje demonstranata poginulo, a 19 je ranjeno u tom napadu, a među ranjenima je i sedam policajaca. U dva talasa demonstracija od početka oktobra u Iraku stradalo je najmanje 256 ljudi. Nije isključeno da je skidanje iranske zastave povezano sa godišnjicom opsade američke ambasade u Teheranu. Irak i Iran su zaratili 1980, ubrzo posle uspostavljanja šiitske islamske republike u Teheranu, koju je irački vođa Sadam Husein, tada blizak SAD, koje su ga kasnije zbacile, video kao opasnost po njegovu ideologiju arapskog nacionalizma. Rat je završen 1988. godine uz posredovanje UN.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading