Od akcija bi da skupe 100 milijardi dolara! Najprofitabilnija kompanija na svetu izlazi na berzu

Autor:

Svet

03.11.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijska državna naftna kompanija "Aramko", koju BBC predstavlja kao najprofitabilniju kompaniju na svetu, potvrdila je da planira da izađe na berzu u Rijadu, što bi mogla da bude najveća svetska inicijalna javna ponuda (Initial public offering, IPO) dosad, veća i od onih koje su imali kineski internet gigant "Alibaba" i američki "Fejsbuk".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poslovni stručnjaci navode da bi vlasti Saudijske Arabije mogle da ponude jedan ili dva odsto postojećih akcija "Aramka", čija je ukupna vrednost procenjena na 1,2 biliona (1.200 milijardi) dolara. Saudijska glavna uprava za kapitalna tržišta objavila je na svom sajtu odluku o tome da se odobrava zahtev "Saudi Arejbijan Oil Kompani" (Saudi Arabian Oil Co) da se registruje i ponudi deo svojih akcija, ali nije naveden datum izlaska na berzu.

Zbog nje umalo izbio rat Irana i SAD

U septembru su na "Aramkovu" rafineriju, najveću na svetu, kao i na obližnje naftno polje, izvršeni napadi dronovima, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti zbog akcija vojne koalicije, sa Saudijskom Arabijom na čelu, u Jemenu. Ipak, ni Saudijci ni SAD kao njihovi glavni saveznici nisu verovali u to i optužili su Teheran, koji podržava Hute, da je izveo napad, zbog čega umalo nije došlo do rata između Irana i Amerike.

Saudijski prestolonaslednik princ Muhamad bin Salman u petak je dao dozvolu za poslovni potez za koji se zalaže još od 2016, a koji je u međuvremenu odlagan više puta. Vlasti se nadaju da bi "Aramko" izlaskom na berzu mogao da sakupi oko 100 milijardi dolara za razvojne programe. Analitičari, međutim, nisu sigurni da će kompanija biti procenjena na željeni iznos od oko 2.000 milijarde dolara i veruju da bi procena vrednosti mogla da bude niža.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading