Raskol u pravoslavlju: Ruska pravoslavna crkva prekinula odnose sa poglavarom Grčke crkve

Autor: Tanjug

Svet

02.11.2019

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ruska pravoslavna crkva saopštila je da obustavlja ekumenski dijalog sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom Drugim", izjavio je šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volkolamski Ilarion.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Kiril

S tim u vezi, kako je objasnio Ilarion, ruski patrijarh Kiril tokom službe neće pomenuti ime arhiepiskopa atinskog.

Istovremeno, Ruska pravoslavna crkva nastaviće da vodi dijalog sa svim predstavnicima Grčke pravoslavne crkve koji ne priznaju „ukrajinske raskolnike“.

Sabor Grčke pravoslavne crkve je 12. oktobra priznao pravo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da odobrava autokefalnost. Sabor je, takođe, arhiepiskopu atinskom i cele Grčke Jeronimu dao pravo da „nastavi da se bavi pitanjem priznavanja crkve Ukrajine“.

Prema rečima izvora, odluka arhijerejskog sabora samo ponavlja odluke Stalnog sinoda Grčke pravoslavne crkve, a tvrdnje o konačnom priznanju autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine nisu istinite i predstavljaju političke igre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading