Horor ćelija otvorena za novinare: Teroristi zaraženi hepatitisom i sidom, Sunce nisu videli mesec dana, ima i tinejdžera

Autor:

Svet

30.10.2019

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je Turska pokrenula ofanzivu u nameri da očisti severoistok Sirije od kurdskih boraca, zarobljeni su i borci Islamske države. Mnogi od njih, odavno se nalaze i u kurdskim zatvorima, a jedan od njih je u sirijskom gradu Hasakeh. AFP je je ušao u jednu ćeliju i doneo ekskluzivnu priču o militantima, sada u narandžastim zatvoreničkim odelima.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

Ćelija se nalazi u sirijskom gradu Hasakeh. U njoj se nalazi na desetine zatvorenika čije matične zemlje ne žele da oni budu slobodni građani, ali isto tako ne žele ni da ih prime nazad.

Čak 5.000 zatvorenika - Sirijaca, Iračana, ali i Britanaca, Francuza i Nemaca nalazi se u tom zatvoru.

- Želim da napustim zatvor i da idem kući svojoj porodici - kaže Asil Matan (22).

Mladić je napustio svoj dom u Velsu kada je imao samo 17 godina, kako bi se pridružio bratu u Mosulu, na severu Iraka, gde je rođen kalifat Islamske države.

Kada mu je brat ubijen premestio se u Raku u Siriji, drugo najvažnije uporište terorista.

- Želim nazad u Britaniju - rekao je, dodavši da žali što je došao.

Grupa je optužena za vršenje zločina na teritoriji koju je nekada kontrolisao Irak i Sirija, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, podobljivanja i mučenja. Većina zločina je snimljena

Skoro trećina zatvorenika su bolesnici kojima je hitno potrebna lekarska pomoć. Boluju od side i hepatitisa, a mnogi od njih imaju i otvorene rane na telu. Samo 300 njih može noć da provede na lekarskom odeljenju.

Ćelija je prepuna, zatvorenici spavaju na podu i mnogi od njih sunce nisu videli čak mesec dana. Ima i tinejdžera, a u trenutku kada su ih posetili novinari, nisu bili upoznati sa informacijama Bele kuće da je lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi ubijen.

Kurdski zvaničnici su naveli da se državljani više od 50 nacija nalaze u tom zatvoru koji drže Kurdi i u kom se nalazi 12.000 boraca Islamske države. Jedna ćelija rezervisana je za decu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading