Krajnja levica i desnica dobili najviše glasova u Tiringiji

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.10.2019

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partije krajnje levice i desnice osvojile su najviše glasova na danas održanim lokalnim izborima u nemačkoj saveznoj državi Tiringiji. Prema prvim procenama koje je objavio nemački javni servis Cet-de-ef (ZDF), glasači su najviše poverenja ukazali bivšoj komunističkoj partiji, sadašnjoj Levici popularnog guvernera Tiringije, Bodo Romelova, koja je dobila oko 30 odsto glasova, dok je na drugom mestu ekstremno desna Alternativa za Nemačku Bjerna Hekea sa oko 23 procenta glasova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako je preneo AP, Romelov će izgubiti većinu koju je njegova koalicija imala sa ostalim levičarskim strankama u Tiringiji, što će ga primorati da potraži nove partnere ili da pokuša da oformi manjinsku vladu. Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel koje je na izborima izvojevala treće mesto sa oko 22 odsto glasova, isključila je mogućnost bilo kakve koalicije sa Levicom ili sa Alternativom za Nemačku u Tiringiji.

AP još podseća da je lider Alternative za Nemačku u predizbornoj kampanji obećavao glasačima da će u slučaju pobede deportovati migrante, kao i da je pod istragom nemačke obaveštajne službe zbog ekstremističkih stavova. Hekeova partija je, međutim, na današnjim izborima osvojila više nego duplo bolji rezultat u odnosu na prethodno glasanje, održano pre pet godina.

Tiringija se nalazi u centralnoj Nemačkoj sa površinom od 16.200 kilometara kvadratnih i 2,45 miliona stanovnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading