SI ĐINPING POBESNEO: Hoćemo najstrožu kaznu zbog smrti 39 Kineza u hladnjači užasa!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

26.10.2019

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping pobesneo je nakon što je 39 kineskih državljana nađeno mrtvo u prikolici kamiona "skanija" u Eseksu u Britaniji. On je tražio da britanske vlasti što pre otkriju ko je odgovoran za užasnu smrt Kineza da bi počinioci mogli biti kažnjeni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

Kineske vlasti su, po Sijevom nalogu, tražile da London što pre okonča istragu.

- Britanci moraju, što je pre moguće, da potvrde identitete žrtava, utvrde šta se dogodilo i strogo kazne kriminalce umešane u ovaj slučaj. Zahtevamo da svi odgovorni budu kažnjeni na najstroži mogući način - rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuenjing.

Ona je dodala da Britanija kao država mora da prihvati odgovornost za jezivi incident budući da se on dogodio na njenoj teritoriji.

- Ozbiljna humanitarna katastrofa desila se pred očima Britanaca i Evropljana. Jasno je da Britanija i relevantne evropske zemlje nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite ove ljude od takve smrti - kazala je portparolka.

Uhapšeni vlasnici hladnjače

RepublikaFoto: youtube.com/Guardian News

Britanska policija uhapsila je u petak vlasnike kamiona u kojem su nađeni mrtvi migranti, Britanku Džoanu Majer (38) i njenog supruga Tomasa Majera (38). Majerovi su na saslušanju rekli da su vozilo prodali pre godinu dana jednoj irskoj firmi.
- Mi nemamo nikakve veze sa ovim zločinom. Ne znam kako se još vodimo kao vlasnici, kad smo prodali kamion - rekli su oni.

Slični stavovi objavljeni su i u kineskom listu "Global tajms", zvaničnom glasilu Komunističke partije.

- Britanija izgleda nije naučila lekciju iz incidenta u Doveru pre 20 godina, kada je u hladnjači nađeno 58 mrtvih migranata iz Kine. Zamislite šta bi se desilo kada bi više desetina Evropljana bilo kolektivno i tragično ubijeno na tako surov način - objavio je list.

Inače, vlasti već danima sprovode istragu incidenta, zbog kojeg je priveden vozač kamiona Moris Robinson (25). Robinson još nije optužen za ubistvo, budući da se proverava da li je znao da u kamionu prevozi ljude. To je upitno jer je uključio hladnjaču u vozilu i sam je prijavio policiji da su mu u prikolici leševi. Takođe, još se ne zna kada i kako su migranti završili u prikolici teretnog vozila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading