Dramatični poslednji govor odlazećeg predsednika EK! Junker: Mi Evropljani izumiremo

Autor:

Svet

23.10.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da Evropa slabi demografski, ekonomski i politički, kao i da sama mora da se bori protiv nacionalizma.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Žak Klod Junker

Junker je u poslednjem govoru pred evroparlamentarcima u svojstvu šefa Evropske komisije ocenio da je najveći evropski uspeh i najveća tekovina činjenica da se u Evropi očuvao mir.

- Šta je budućnost Evrope? Mi smo najmanji kontinent. Većina Evropljana to uopšte ne zna. Mi smo vrlo mali, kao evropski kontinent - rekao je Junker.

On je dodao da politika mora da se poveže sa demografijom i geografijom.

- Mi izumiremo. Nećemo nestati, ali biće nas sve manje. Na početku 20. veka Evropljani su činili 20 odsto svetske populacije. Na kraju ovog veka od deset milijardi ljudi na zemlji Evropljani će činiti samo četiri odsto - upozorio je Junker.

Po njegovim rečima, Evropa će izgubiti i ekonomsku moć i za nekoliko godina nijedna evropska zemlja neće biti članica grupe sedam najrazvijenijih država sveta (G7).

- S obzirom na ovaj nepovratni razvoj događaja, vara se onaj ko misli da je došao momenat da se manje priča u evropskim, a više u nacionalnim okvirima. Evropa znači mir... Odlazim sa funkcije - ne tužan, ali ne ni preterano srećan - sa osećajem da sam se pošteno trudio. A bilo bi bolje kad bi se svi pošteno trudili - rekao je Junker i poručio: "Čuvaj se, Evropo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading