Putin i Erdogan postigli istorijski dogovor oko izbeglica, ali i dogovorili rešenje Sirije

Autor: RTS, Republika

Svet

23.10.2019

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli su dogovor oko Sirije. Predsednik Turske naveo je da podržava deeskalaciju situacije u regionu, i dodao da je postignut istorijski dogovor sa Rusijom oko sirijskih izbeglica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Sastanak Putina i Erdogana održan je nekoliko sati pre isteka dogovora o prekidu vatre na severu Sirije i trajao je više od šest sati.

Dvojica predsednika saopštili su da su pronašli sudbonosno rešenje za situaciju na sirijsko-turskoj granici.

Prema dogovoru, turska vojna operacija se nastavlja u ograničenom delu 32 kilometra od sirijske granice, naveo je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Takođe, kurdske snage u Siriji treba da se u roku od 150 sati povuku na 30 kilometara od granice sa Turskom i napuste gradove Tel Rifat i Manbidž.

Pojasom od 10 kilometara od granice, od ponoći 23. oktobra, patroliraće jedinice turske vojske i ruske policije.

Erdogan je izjavio da je sa Rusijom postignut istorijski dogovor o sirijskim izbeglicama, i da ohrabruje deeskalaciju situacije u regionu.

Putin sve strane poziva da sednu za pregovarački sto

Putin je ponovio da sve strane vojne sile moraju da napuste Siriju, kako bi se očuvao teritorijalni integritet te zemlje, a da sirijska vlada i Kurdi treba da pregovaraju.

- Važno je da teroristi Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste tursku ofanzivu. Dugoročna stabilnost u Siriji moguća je samo ako se poštuju njen suverenitet i teritorijalni integritet - poručio je Putin.

Sporazum Turske i Rusije usledio je odmah pošto su kurdske snage objavile da su se povukle iz oblasti na severoistoku Sirije, za koju je Ankara tražila da bude očišćena od kurdskih boraca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading