Netanjahu nije uspeo da formira vladu, a onda je stiglo pismo od Trampa

Autor: Mediji

Svet

22.10.2019

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Tramp je poslao je pismo izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu u ponedeljak, čestitajući mu 70. rođendan i nazivajući ga "jednim od mojih najbližih saveznika", ubrzo nakon što je Netanijahu objavio da drugi put u šest meseci nije uspeo da formira vladu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Benjamin Netanijahu

Topli sadržaj pisma stoji u izrazitoj suprotnosti s hladnim stavom koji je Trump dao Netanijahuu nakon izraelskih izbora, kada je rekao da SAD imaju odnose "sa Izraelom", a ne sa Netanijahuom. Tramp i Netanijahu nisu razgovarali telefonom pet nedelja. Njihov poslednji telefonski razgovor bio je tri dana pre izbora 17. septembra, kada je Tramp tvitnuo da je sa Netanijahuom razgovarao o mogućnosti američko-izraelskog ugovora o odbrani.

- Nikada nije bilo produktivnijeg vremena u izraelsko-američkom partnerstvu i znam da treba još mnogo pobeda. Vi ste jedan od mojih najbližih saveznika. Radujem se stalnom uspehu koji ćemo imati zajedno.

Predsednik je u svom potpisu napisao pored svog potpisa: "Sjajni ste!"

Izgleda da je Trampovo pismo pokušaj davanja političke podrške Netanijahuu, koji se nađe podložan podizanju krivičnih optužnica zbog korupcije nakon što nije uspeo da napravi koaliciju.

Primetno je da Tramp naziva Netanijahua "mojim" saveznikom, za razliku od saveznika "našeg" ili "Sjedinjenih Država".

Netanijahuova kancelarija, koja je pustila pismo, koristi ga na domaćem nivou kako bi pokazala da premijer još uvek ima lični savez sa predsednikom Trampom, koji je prilično izražen u izraelskom javnom mišljenju.

Kasnije ove nedelje, očekuje se da će protivnik Netanijahua Beni Ganc dobiti mandat za formiranje vlade od predsednika Rivlina.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo nije se susreo sa Gancom tokom posete Izraelu prošlog petka. Međutim, Trampov viši savetnik Džared Kušner sastaće se sa Gantzom tokom njegove očekivane posete Izraelu 28. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading