Cene metroa izazvale rat! U talasu nasilja u Čileu tokom vikenda stradalo najmanje sedmoro ljudi!

Autor:

Svet

21.10.2019

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je da je ta zemlja "u ratu", nakon trodnevnih nereda i pljački u kojima je sedam ljudi izgubilo život.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Cene metroa izazvale haos

- Mi smo u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja, neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa i koji je spreman da koristi nasilje i zločine bez ikakvih ograničenja - rekao je Pinjera.

Čileanska vlada je odlučila da produži vanredno stanje u gradovima na severu i jugu zemlje, a ministar unutrašnjih poslova Andres Čedvik objavio je da se u nedelju dogodilo 70 "teških nasilnih incidenata", uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih firmi.

- Odluka o produženju vanrednog stanja doneta je zbog eskalacije nasilja i vandalizma - rekao je ministar Čedvik, koji je inače bliski rođak predsednika Pinjere.

Glavni grad Santjago de Čile i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cena karata u metrou. Demonstranti su potom pokrenuli proteste i zbog visokih troškova života i nejednakosti. Predsednik Pinjera je u subotu uveo vanredno stanje u Santjagu, gde je na snazi policijski čas od 19 do šest časova ujutru. Vanredno stanje je pored prestonice proglašeno i u više regiona.

General Havijer Iturijaga, kojeg je Pinjera zadužio da povrati red, pozvao je građane da ostanu mirni i da ne napuštaju domove. Neredi su ipak nastavljeni i u nedelju po podne demonstranti su se u centru Santjaga sukobili s policijom, dok je u drugim delovima grada došlo do pljački. Vatrogasne službe su objavile da je pet osoba stradalo kada je tokom pljačke fabrike za proizvodnju odeće izbio požar, dok je prethodno dvoje poginulo u požaru u supermarketu. Takođe su dve osobe pogođene mecima i hospitalizovane u teškom stanju nakon sukoba sa policijom.

Predsednik kasno poništio povećanja cene karata

Protesti su počeli u petak zbog povećanja cene karata za metro u Santjagu, najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi, koja dnevno preveze oko tri miliona putnika. Predsednik Pinjera je po izbijanju nereda, dan kasnije, suspendovao odluku o poskupljenju, ali su se protesti nastavili, potpaljeni besom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, ali u kojoj su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

Na ulicama glavnog grada Čilea nalazi se skoro 10.000 policajaca i vojnika, a vojne patrole kreću se ulicama Santjaga prvi put od pada diktature generala Augusta Pinočea, koji je vladao Čileom od 1973. do 1990. godine. Prema navodima vlasti, uhapšene su ukupno 1.462 osobe, 644 u Santjagu i 848 u ostatku zemlje. Nakon tri dana nasilja, centar Santjaga, kao i centri drugih velikih gradova poput Valparaisa i Konsepsiona, izgleda opustošeno. Usled policijskog časa je otkazano više stotina letova s aerodroma prestonice, pa je na hiljade putnika tokom noći ostalo blokirano na terminalima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading