EVAKUACIJA ILI SMRT: Uragan stiže na Portoriko!

Autor: Agencije, Republika

Svet

20.09.2017

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar uragana Marija stići će tokom dana do jugoistočne obale Portorika i verovatno će ostati na nivou uragana pete kategorije kada bude zahvatio kopno, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ljudi strahuju da uragan ne dovede i poplave i klizišta

Uragan je udaljen 140 kilometara jugoistočno od grada San Huan, a prati ga vetar brzine 270 kilometara na čas.

- Manje slabljenje očekuje se kada uragan pređe Atlantik severno od Portorika i Dominikanske Republike - navodi se u saopštenju Centra, čije je sedište u Majamiju.

Guverner Portorika Rikardo Roselo, gde su već počele obilne padavine, upozorio je da bi Marija mogla da pogodi ostrvo takvom snagom i razaranjem kakvo se nije videlo decenijama.

- Izgubićemo veliki deo infrastrukture u Portoriku - rekao je on i dodao da se očekuje i nestanak struje i prekid komunikacija.

Vlasti su upozorile građane u kućama drvene ili slabe konstrukcije da pronađu sigurnije utočište, prenose agencije.

- Morate da se evakuišete. U protivnom ćete umreti. Ne znam kako to da kažem jasnije - rekao je Hektor Peskera, komesar za javnu bezbednost na ostrvu.

Uragan je pre dva dana naneo veliku štetu na ostrvu Dominika, pokazuju snimci napravljeni iz vazduha.

Guverner Portorika izjavio je da svih 3,5 miliona stanovnika ove američke ostrvske teritorije treba da potraže sklonište pre dolaska oluje oko 8 časova po lokalnom vremenu.

Zvaničnici strahuju da bi krhotine koje su ostale posle prolaska uragana Irma mogle da budu veoma opasne kada stigne vetar koji prati Mariju.

Postoji bojazan da bi usled obilne kiše mestimično mogle da se dogode poplave i klizišta i da bi nivo vode u priobalnom pojasu mogao da poraste za 2,7 metara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading