Švedska akademija: Handke nikad nije glorifikovao krvoproliće i jasno je osudio zločine u Srebrenici

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.10.2019

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska akademija je i danas ustala u odbranu svoje odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, navodeći da je on davao provokativne komentare, ali da nije podržavao krvoproliće.

RepublikaFoto: youtube.com/wikiTHEK
Peter Handke

Dodeljivanje Nobela Handkeu izazvalo je, naime, kritike zbog njegove podrške Slobodanu Miloševiću kao i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Međutim, u tekstu koji je danas objavljen u švedskom dnevniku Dagens Niheter, predsednik Švedske akademije Mats Malm naveo je da je Handke davao "provokativne, neprikladne i nejasne komentare", ali je dodao da austrijski književnik nikad nije glorifikovao krvoproliće i jasno je osudio zločine u Srebrenici, preneo je Rojters.

- Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što predstavlja napad na civilno društvo ili poštovanje jednakosti svih ljudi - napisao je Malm.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading