TRAMP ŠALJE PENSA DA MIRI ERDOGANA I KURDE

Autor:

Svet

15.10.2019

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp poslaće "što je pre moguće" u Ankaru potpredsednika Majka Pensa i savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena kako bi pokrenuli pregovore između predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Kurda, koji se već danima nalaze na udaru ofanzive turske vojske na severoistoku Sirije. To je objavio sam Pens nakon telefonskog razgovora Trampa s Erdoganom, kojem je šef Bele kuće poručio da "zaustavi invaziju, odmah primeni prekid vatre i započne pregovore sa kurdskim snagama u Siriji".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pens

- On (Tramp) je mene odredio kao vođu delegacije. Krećem što je pre moguće na put u taj region kako bih obezbedio prekid vatre i rešenje postignuto pregovorima - kazao je Pens, koji je negirao da je Tramp odlukom o povlačenju trupa koje su se zajedno sa Kurdima borile protiv Islamske države dao Turskoj zeleno svetlo za invaziju.

Pens je takođe rekao da je Erdogan obećao Trampu da turske trupe neće napasti pogranični grad, u kojem je 2015. Islamska država pretrpela prvi poraz od američko-kurdskih snaga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tramp je u saopštenju povodom akcija Turske na severoistoku Sirije, koje je objavio na Tviteru, naveo da je povećao takse na uvoz turskog čelika 50 odsto i zapretio širim sankcijama zbog ofanzive te zemlje u Siriji. On će uskoro uvesti sankcije i aktuelnim i bivšim zvaničnicima turske vlade zbog njihovog učešća u operacijama na severu Sirije. U saopštenju je dodao da će odmah prekinuti pregovore o ugovoru vrednom 100 milijardi dolara sa Turskom.

Tramp: Neka Kurdima pomogne Napoleon Bonaparta

 

 

U vezi sa povlačenjem oko 1.000 pripadnika američkih trupa, Tramp je ponovio da će se preostali vojnici povući sa severoistoka Sirije, ali da će ostati u regionu Bliskog istoka kako bi "nadgledali" situaciju i sprečili oživljavanje Islamske države. On je naveo da će na jugu Sirije u garnizonu El Tanf ostaviti manji broj američkih vojnika kako bi nastavili da ometaju ostatke islamističkih snaga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Neka Sirija i (predsednik Bašar el) Asad štite Kurde i bore se za svoju zemlju protiv Turske. Mojim generalima sam rekao: "Zašto bismo se borili za Siriju i Asada i štitili zemlju našeg neprijatelja?" Nemam problem sa tim da ko god želi da pomaže Siriji u zaštiti Kurda to i radi, bilo da je to Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparta. Nadam se da će da im ide odlično, a mi da budemo 11.300 kilometara odatle! - tvitovao je juče Tramp i dodao da bi se "mnogo radije fokusirao" na izgradnju zida na južnoj granici SAD.

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je da će skoro 1.000 vojnika napustiti Siriju, a da će na jugu te zemlje u bazi El Tanf ostati samo mali kontingent od 150 pripadnika trupa SAD.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading