Tramp najavio oštre sankcije Turskoj: Uništićemo vam ekonomiju

Autor: Tanjug

Svet

14.10.2019

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će odgovor Vašingtona na ofanzivu turske vojske na severu Sirije biti sankcije protiv turskih zvaničnika, prekid pregovora o trgovinskom sporazumu i drastično povećanje carina na čelik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je najavio da će uskoro izdati izvršnu naredbu kojom će odobriti sankcije protiv aktuelnih i bivših turskih zvaničnika, prekid pregovora o 100 milijardi dolara vrednom trgovinskom sporazumu i povećanje carina na turski čelik od čak 50 odsto.

Američki predsednik ocenio je da će te mere "ubrzo uništiti tursku ekonomiju" ukoliko Ankara nastavi da se kreće, kako je rekao, tom "opasnom i destruktivnom" stazom.

Naveo da će američke trupe koje se povlače iz Sirije ostaviti u regionu kako bi nadgledale razvoj situacije.

Američki sentor iz redova republikanaca Lindzi Grejem rekao je da je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi podržala uvođenje sankcija Turskoj zbog operacija u Siriji.

 

 

Grejem, koji je više puta kritkovao odluku predsednika Donalda Trampa da povuče vojne trupe sa severa Sirije, na Tviteru je naveo da je Pelosijeva smatra da Amerika treba da pokažu svoju podršku Kurdima i dodao da je zabrinuta zbog ponovnog buđenja džihadista Islamske države na tom području.

Evropska unija je suspendovala izvoz oružja Turskoj. Savet EU održan u Luksemburgu zatražio je od Erdogana da odmah obustavi vojnu operaciju u Siriji.

I pored pritisaka međunarodne zajednice, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručuje da Ankara neće odustati od ofanzive sve do "konačne pobede".

- Nećemo odstupiti bez obzira šta bilo ko kaže - rekao je Erdogan.

Posle odluke vlade u Damasku da pomogne kurdskim snagama koje je napala Turska, sirijska vojska ušla je u grad Manbidž, na severu Sirije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading