Nakon gubitka Budimpešte, Orban ozbiljno uzdrman

Autor:

Svet

14.10.2019

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska opozicija ostvarila je šokantnu pobedu na izborima za gradonačelnika Budimpešte, što je prvi izborni udarac za konzervativnog premijera Viktora Orbana od njegovog povratka na vlast 2010. godine. Novi prvi čovek mađarske prestonice je 44-godišnji Gergelj Karačonj, kojeg je zajednički podržao veliki broj opozicionih stranaka različitih ideoloških opredeljenja, pa se čak i ekstremno desničarski Jobik odrekao sopstvenog kandidata u Budimpešti u korist Karačonja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

On je pobedu nad Ištvanom Tarlošom, kandidatom Orbanove stranke Fides, ocenio kao istorijsku i kazao da ga je rival pozvao telefonom i čestitao mu na trijumfu u gradu u kojem živi petina stanovništva Mađarske.

- Povešćemo ovaj grad iz 20. u 21. vek. Budimpešta će biti zelena i slobodna, vratićemo je natrag u Evropu- kazao je Karačonj, koji se zalaže za bliske veze Mađarske s EU.

Novi gradonačelnik Budimpešte uporedio je ishod glasanja u mađarskoj prestonici s izborima za gradonačelnika Istanbula održanim ovog proleća, na kojima je Partija pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prvi put posle dugo vremena izgubila od opozicije.

50 odsto izlaznost na izborima, jedan od najvećih odziva birača od 1990.

Iako je nakon izbora održanih u nedelju na Tviteru forsiran podatak da je opozicija preokrenula Orbanov rezultat od pre pet godina, pošto umesto Fidesa sada ona drži vlast u četiri od pet najvećih gradova u Mađarskoj, šira slika je pokazala da premijerova stranka i dalje predstavlja najveću političku snagu u zemlji. Fides će posle ovih lokalnih izbora i dalje držati vlast u 13 od 23 najveća mađarska grada.

RepublikaFoto: youtube.com/M1 - Híradó
Gergelj Karačonj

Ovo glasanje ipak je predstavljalo lakmus test za novu strategiju saradnje opozicionih stranaka, što bi moglo da im ponudi model kako da se suprotstave Orbanu i na narednim parlamentarnim izborima 2022. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading