Revolucija u Kaliforniji: Zabranjena proizvodnja i prodaja krzna

Autor: Tanjug

Svet

13.10.2019

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kaliforniji će od 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zakon, koji je potpisao guverner Gevin Njusom, zabranjuje prodaju i izradu odeće, cipela i tašni od životinjskog krzna, čime je Kalifornija postala prva američka država koja uvodi takvu zabranu, prenosi BBC.

Izuzetak su polovni proizvodi od krzna, koža krava i jelena, ovaca i koza, kao i preparirane životinje.

Kazna za kršnje zakona biće 500 dolara, a u slučaju ponovljenog dela 1.000 dolara.

Njuson je potpisao i zakon kojim se zabranjuje učešće većine životinja u cirkusima.

Zakonom je izuzeto učešće životinja na rodeima, a ne odnosi se ni na nastupe pripitomljenih pasa, mačaka i konja u cirkusima, preneo je AP.

- Kalifornija je lider kada je reč o dobrobiti životinja, a od danas to vođsvo uključuje zabranu prodaje krzna - naveo je Njusom u saopštenju.

Grupe za zaštitu životinja, koje su inicirale zabranu proizvodnje i prodaje predmeta od krzna, pozdravile su odluku guvernera.

Grupa Humano društvo SAD pohvalila je u saopštenju guvernera i poslanike Kalifornije zato što su shvatili da stanovnici te države ne žele da njeno tržište doprinosi potražnji za proizvodima od krzna.

- Industrija krzna svake godine uzrokuje patnju i smrt više od 100 miliona životinja širom sveta, a životinje na farmama su prisiljene da žive u skučenim kavezima, lišene mogućnosti za normalan život, pre nego što budu okrutno ubijene gasom ili strujom - istakla je predsednica grupe Kiti Blok.

Odluku je kritikovao portparol Saveta za informacije o krznu Kit Kaplan, rekavši da je to deo "radikalne veganske agende" u kojoj je zabrana krzna prvikorak za druge odluke "o tome šta ćemo da nosimo ili da jedemo".

Prošlog maja modna kuća Prada saopštila je da će prestati da upotreblajva krzno od sezone proleće-leto 2020, dok je britanski Selfridžis najavio da će zabraniti prodaju egzotične životinjske kože od februara naredne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading