Francuska obustavila prodaju oružja Turskoj

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.10.2019

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je danas saopštila da je obustavila prodaju oružja Turskoj, upozorivši Ankaru da njena ofanziva na severoistoku Sirije preti evropskoj bezbednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- U iščekivanju okončanja ove ofanzive, Francuska je odlučila da suspenduje sve namere o izvozu oružja Turskoj koje bi moglo da bude korišćeno u ovoj ofanzivi. Ova odluka odmah stupa na snagu - navodi se u zajedničkom saopštenju francuskih ministarstava spoljnih poslova i odbrane.

U saopštenju se ističe da će ministri spoljnih poslova Evropske unije usaglasiti stav u ponedeljak, na sastanku u Luksemburgu, preneo je Rojters. Prethodno je Nemačka objavila da je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije.

- S obzirom na tursku vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije, savezna vlada neće izdati nove dozvole za svu vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji - rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za Bild am Zontag. Nemačka je samo u 2018. godini u Tursku izvezla oružje vredno 243 miliona evra, što je skoro trećina ukupnog nemačkog izvoza oružja, napominje britanska agencija

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading