Nobelova nagrada ne može biti oduzeta Handkeu

Autor: Tanjug

Svet

11.10.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Peter Handke

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

- Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodeljena - rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodelom tog priznanja.

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbesnela je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, "jezičke inovativnosti kroz pisanu reč, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading