Prvi put otvorena kontrolna soba u gradu smrti: Turisti od sada mogu ući u SRCE ČERNOBILJSKE KATASTROFE!

Autor: cnn.com, Republika

Svet

10.10.2019

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nuklearna elektrana u Černobilju poslednjih godina beleži ogroman porast broja posetilaca kao deo rastućeg globalnog interesa za "mračni turizam". Naime, sada neustrašivi putnici mogu da uđu u kontrolnu sobu u kojoj je započela najgora nuklearna nesreća na svetu.

RepublikaFoto: youtube.com/Warren Urbexing
Černobilj

Oni koji se upute u visoko radioaktivno područje u zloglasnom reaktoru 4, biće osigurani belim zaštitnim odelima, kacigama i maskama za kratke posete. Nakon odlaska podvrgnuće se dva ispitivanja za merenje izloženosti radijaciji, piše CNN.

Taj potez je deo vladinog napora za podsticanje turizma na tom području, nakon što je predsednik Vladimir Zelenski potpisao julski dekret kojim je Černobilj proglašen službenom turističkom atrakcijom.

- Moramo ovoj teritoriji Ukrajine dati novi život. Do sada je Černobilj bio negativan deo ukrajinskog imidža, a vreme je da to promenimo - rekao je tada Zelenski.

Promena će uključivati ​​razvoj novih turističkih ruta uključujući vodene puteve, izgradnju novih kontrolnih tačaka, kao i obnovu i dogradnju postojećih. Zelenski je to najavio prilikom otvaranja nove metalne kupole u Černobilju koja će obuhvatiti uništeni reaktor kako bi se sprečilo isticanje radioaktivnog materijala.

RepublikaFoto: youtube.com/Warren Urbexing
Nuklearni reaktor Černobilj

Zaštita na reaktoru moći će da izdrži tornado

Konstrukcija teška 36 hiljada tona i visoka 108 metara koštala je 1,7 milijardi dolara, a finansirana je iz sredstava Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj EBRD koja raspolaže sredstvima 45 zemalja. Struktura je dovoljno jaka da podnese tornado i izgrađena je da traje čitav vek, rekli su iz EBRD-a.

Černobilj je bio u središtu zone isključenja od 1.000 kvadratnih kilometara, sprovedene nakon katastrofe 1986. godine, ali veći deo tog područja otvoren je za turiste od 2011. godine.

Neki delovi, poput "groblja mašina" sela Roskoša, ostaju izvan granica dostupnih za posetioce. Lokalni turistički operatori kažu kako je interes za putovanja na lokaciju stravične nuklearne eksplozije dramatično porastao od prikazivanja HBO-ove serije "Černobilj" u maju ove godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading