TRAMPU NI NE TREBA ZID: Za godinu dana na granici sa Meksikom uhapšeno MILION migranata

Autor: Tanjug

Svet

08.10.2019

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro milion ilegalnih migranata uhapšeno je na granici Sjedinjenih Država i Meksika od oktobra 2018. što je najviše u poslednjih 12 godina, rekao je čelnik američke granične policije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- U operacijama "na jugozapadnoj granici uhapšeno je gotovo milion ljudi u fiskalnoj godini 2019." koja se završila krajem septembra - rekao je Mark Morgan na konferenciji u Vašingtonu.

SAD se u 2019. suočio s eksplozijom ilegalnih ulazaka iz Meksika, uglavnom migranata iz Srednje Amerike koji beže pred siromaštvom. Taj je priliv prouzrokovao krizu na granici s prenapučenim prihvatilištima i lošim sanitarnim uslovima.

Da bi zaustavila priliv, američka vlada je načinila pritisak na Meksiko kako bi rasporedio vojnike na južnoj granici i sprečio migrante - većinom iz Salvadora, Hondurasa i Gvatemale - da prođu kroz zemlju.

Trampova administracija koja je suzbijanje ilegalne imigracije postavila kao prioritet istovremeno nastavlja izgradnju zida na 3.200 km dugoj meksičkoj granici.

- Gotovo 115 km je opremljeno novim sredstvima za zaštitu koji obuhvataju fizičku zapreku, svetla i pristupne ceste - dodao je Morgan.

Krajem 2020. što znači tokom predsedničkih izbora na kojima se Tramp bori za drugi mandat, granična policija očekuje da će takav sistem biti postavljen na više od 700 km granice, rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading