Tramp ipak ne ostavlja Kurde na cedilu! Zapretio Erdoganu: Uništiću vam privredu kao što sam to već učinio

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

07.10.2019

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zapretio je da će uništiti tursku ekonomiju, ukoliko bude smatrao da je prešla meru u Siriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Ako Turska uradi nešto što ja, svojom velikom i neuporedivom mudrošću, smatram da prelazi granice, totalno ću uništiti i izbrisati ekonomiju Turske (i ranije sam to učinio!) - napisao je američki predsednik na svom nalogu na Tviteru.

Prema njegovim rečima, Turska, Evropa i druge zemlje "trebalo bi da paze na zarobljene borce Islamske  drave i njihove porodice".

- Sjedinjene Američke Države su učinile mnogo više nego što je iko očekivao, uključujući i to da su 100 odsto porazile kalifat Islamske države. Sada je vreme da i drugi u regionu, od kojih neki imaju velike mogućnosti, štite svoju teritoriju - dodao je američki predsednik.

 

 

Vašington je ranije saopštio da američka vojska neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije.

U saopštenju Bele kuće, objavljenom nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, navodilo se da će sada Turska biti odgovorna za sve borce DAEŠ-a zarobljene u poslednje dve godine, nakon što su Sjedinjene Američke Države porazile terorističku grupu u Siriji.

Erdogan je rekao da bi odluka o turskoj operaciji na severu Sirije istočno od Eufrata mogla biti doneta narednih dana. On je dodao da će cilj operacije biti čišćenje sirijske granice sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, stvaranje zone bezbednosti i smeštaj sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading