Spektakl! Održana najveća vojna parada u istoriji Kine: Ove rakete mogu da unište SAD za 30 minuta!

Autor:

Svet

02.10.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojnom paradom u kojoj učestvuje više hiljada vojnika i prikazuje se moć kineskog naoružanja u Pekingu je obeleženo 70 godina od uspostavljanja NR Kine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Najjača raketa na svetu

Na spektakularnoj manifestaciji predstavljeno je novo oružje, uključujući i supersoničnu stratešku krstareću raketu DF-100 (Dongfeng-100) ili CJ-100. U medijima je procurila informacija da ove rakete mogu da savladaju američke protivraketne sisteme i da pogode ciljeve na velikoj udaljenosti. Svet je imao priliku da vidi i raketu Donfeng 41 (VIDI OKVIR), koja može da nosi nuklearno punjenje, a može da stigne do SAD za 30 minuta.

NEZAUSTAVLJIVI

Parada je održana na trgu Tjenanmen, a počela je sa 70 počasnih plotuna iz 56 topova, koji simbolišu sve kineske nacionalne grupe. Nakon podizanja zastave predsednik Kine Si Đinping obratio se naciji pozdravivši dostignuća ove zemlje tokom sedam decenija i sa optimizmom je govorio o budućnosti Kine.

- Kinezi su uspeli da se podignu na noge. Nijedna sila ne može zaustaviti kineski narod i kinesku naciju da napreduju - naglasio je Si.

Takođe, naveo je da Kina mora da održi trajni prosperitet i stabilnost u Hongkongu i Makau, kao i da promoviše miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine".

Vojnim napredovanjem oni osiguravaju ekonomsku poziciju i postavljaju SAD na svoje mesto, Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa

Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara, a na paradi je učestvovalo oko 15.000 vojnika, više od 160 aviona i 580 komada vojne opreme.

Rakete DF-41, koje lete 25 puta brže od zvuka, sposobne su da dođu do SAD za 30 minuta, noseći do 10 bojevih glava za odvojene mete, što je tehnologija koja se višestruko koristila za nezavisno ciljanje više meta.

Najjača raketa na svetu

Raketa Donfeng 41 ima domet više od 14.000 kilometara i može da nosi oko 10 bojevih glava, koje mogu pogoditi cilj bilo gde na zemlji. Sa ovim dometom DF-41 je postala raketa sa najdužim dometom na svetu, premašivši tako američki LGM-30 Minuteman, čiji je domet 13.000 kilometara, prenosi Global tajms. Ima pogon na čvrsto gorivo, kao i ruske rakete, što joj omogućava brže postavljanje i lansiranje.

Predstavljeni su i supersonični dronovi, tenkovi, oklopna vojna vozila, letelice...

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

Kako prenosi Rojters, biće organizovana i parada građana, studenata i etničkih manjina, koji će proslaviti kineska dostignuća, a puštanje 70.000 golubova simbolizovaće mir, dok će u Pekingu građani moći da vide i spektakularni vatromet.

Evo šta je predstavljeno na paradi

- supersonična strateška krstareća raketa DF-100 (Dongfeng-100) ili CJ-100

- raketa Donfeng 41, koja može da nosi nuklearno punjenje (do 10 bojevih glava), a može da stigne do SAD za 30 minuta

- dron WZ-8, bespilotna letelica koja ne može biti otkrivena ni najsavremenijim sistemima protivvazdušne odbrane

- raketa DF-17, koja se koristi za precizne udare na ciljeve srednjeg dometa

- predstavljeni su i supersonični dronovi, tenkovi, oklopna vojna vozila, letelice...

AMERI U PANICI

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić za Srpski telegraf kaže da su Amerikanci u velikoj panici.

15 HILJADA VOJNIKA NA PARADI

- Kinezi se grozničavo razvijaju vojno, prave raketne sisteme, unapređuju avionske sisteme, munjevito napreduju u pomorskoj industriji i to sve je trn u oku Vašingtonu, koji je pokrenuo trgovinski rat protiv Kine. Ekonomsku ekspanziju mora da prati i vojna i politička, to su Kinezi shvatili, ali za razliku od Amerikanaca, oni ne planiraju novo naoružanje da demonstriraju tako što će da se mešaju u tuđe dvorište ili tako što će nekog da bombarduju. Vojnim napredovanjem oni osiguravaju ekonomsku poziciju i postavljaju SAD na svoje mesto - zaključuje Perišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading